grachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleinamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam stoperadam masterdam

Hermitage aan de Amstel

De tentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam wisselen twee keer per jaar. De Hermitage Amsterdam wordt vaak in één adem genoemd met de Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland. Dat is niet zo vreemd omdat de kunstcollectie van Sint-Petersburg zo omvangrijk is dat niet alle stukken in Sint-Petersburg kunnen worden getoond. Daarom komen er kunstvoorwerpen uit de Russische collectie naar Amsterdam. Niet alleen is de kunstcollectie zeer de moeite waard, ook het gebouw is prachtig om te zien.

H'Art Museum
H'ART Museum is sinds 2023 de nieuwe naam van de Hermitage Amsterdam. Het museum heeft geen eigen collectie maar werkt samen met Centre Pompidou in Parijs, het British Museum in Londen en het Smithsonian American Art Museum in Washington. Lees hier verder

Tussen 2009-2022 werden er in de Hermitage Amsterdam regelmatig tentoonstellingen gehouden uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg. Vanwege de politieke situatie tussen Rusland en Oekraïne, besloot de Hermitage Amsterdam in maart 2022 de banden met Rusland te verbreken. Het museum organiseert nu tijdelijke tentoonstellingen in samenwerking met het Amsterdam Museum.

Tip:
de Hermitage is een populair museum. Tickets koop je aan de kassa of online tot 16.00 uur. Gratis toegang met de I Amsterdam Card


Amsterdam_hermitage

Tickets kopen
Wanneer je tickets aan de kassa koopt, kan het zijn dat er geen timeslot beschikbaar is. Het is raadzaam om vooraf een e-ticket te kopen via de website van de hermitage. Op het e-ticket staan twee tijdstippen vermeld. Tussen deze twee tijden kunnen je binnenkomen. Toegang eerder of later kan niet worden gegarandeerd.

LET OP: wanneer je een museumkaart, een Amsterdam City kaart of andere kaarten hebt die gratis toegang geeft tot het museum is het verstandig om online een timeslot te boeken.

Het gebouw
De Amstelhof, de vroegere naam van de Hermitage Amsterdam, was meer dan 300 jaar een bejaardentehuis en bood onderdak aan gehuwde bejaarden. Nieuwe eisen in de gezondheidszorg maakten dat het gebouw niet meer aangepast kon worden aan de 21e-eeuwse norm. De bewoners verhuisden en het gebouw werd verbouwd tot museum.

De buitenkant werd alleen schoongemaakt en geschilderd want niets van het oorspronkelijke exterieur mocht verloren gaan. Het interieur is geheel aangepast aan de wensen van een museum met ruime expositiezalen.

Adres: Hermitage, Amstel 51, Amsterdam
Openingstijden: dagelijks 10.00 - 17.00 uur

Amsterdam_hermitage-amstel

Alleen de Amstelvleugel herinnert nog aan het vroegere tehuis. In het midden ligt de kerkzaal die, net als vroeger, gebruikt wordt om gasten te ontvangen. Een van de regentessenkamers is in oorspronkelijke 1930 stijl ingericht. Dit was de kamer waar de regenten belangrijke beslissingen namen over de Amstelhof en de inwoners.

Amsterdam_hermitage-museum


Amsterdam_hermitage-museum


Amsterdam_hermitage

Bewakers van de Hermitage

De Hermtiage in Amsterdam heeft ze niet nodig maar de Hermitage in St petersburg wordt bewaakt door een leger katten. Geen enkel knaagdier heeft ook maar een schijntje kans om onheil aan te richten.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video