








Hermitage aan de Amstel
De tentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam wisselen twee keer per jaar. De Hermitage Amsterdam wordt vaak in één adem genoemd met de Hermitage in Sint-Petersburg. Dat is niet zo vreemd omdat de kunstcollectie van Sint-Petersburg zo omvangrijk is dat niet alle stukken in Sint-Petersburg kunnen worden getoond. Daarom komen er kunstvoorwerpen uit de Russische collectie naar Amsterdam. Niet alleen is de kunstcollectie zeer de moeite waard, ook het gebouw is prachtig om te zien.
Tip:de Hermitage is een populair museum. Koop daarom je ticket online en sla de lange wachtrij over.
Koop je ticket voor de Hermitage online!
Het gebouw
De Amstelhof, de vroegere naam van de Hermitage Amsterdam, was meer dan 300 jaar een bejaardentehuis en bood onderdak aan gehuwde bejaarden. Nieuwe eisen in de gezondheidszorg maakten dat het gebouw niet meer aangepast kon worden aan de 21e-eeuwse norm. De bewoners verhuisden en het gebouw werd verbouwd tot museum.
De buitenkant werd alleen schoongemaakt en geschilderd want niets van het oorspronkelijke exterieur mocht verloren gaan. Het interieur is geheel aangepast aan de wensen van een museum met ruime expositiezalen.
Alleen de Amstelvleugel herinnert nog aan het vroegere tehuis. In het midden ligt de kerkzaal die, net als vroeger, gebruikt wordt om gasten te ontvangen. Een van de regentessenkamers is in oorspronkelijke 1930 stijl ingericht. Dit was de kamer waar de regenten belangrijke beslissingen namen over de Amstelhof en de inwoners.
Het wonder van Amsterdam
In de zomer van 2017 opent de Hermitage Amsterdam een nieuwe attractie: Het wonder van Amsterdam. Dit multimediale panorama laat de bezoeker de geschiedenis van Amsterdam en Nederland beleven vanaf het ontstaan van de hoofdstad tot nu. Met de nieuwste projectietechnieken komen historische beelden, films, schilderijen en animaties uit onder andere het Amsterdam Museum samen in dit panorama. Met een speciale rol voor het 17e eeuwse Amstelhof, het gebouw van de Hermitage Amsterdam, waar sinds 2014 ook Hollanders van de Gouden Eeuw te zien is. In deze tentoonstelling van het Amsterdam Museum illustreren tientallen 17de eeuwse groepsportretten het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap.
In de Amstelhofzaal beleeft de bezoeker straks de stad op duizenden palen vanaf de bouw in het moeras aan de Amstel. In de Gouden Eeuw ziet men de grachtengordel aangelegd worden, de stad gonst van handel, trotse burgers, de schutters en regenten. Aan de oostzijde van de Amstel kwamen de charitatieve instellingen. Daar verrees in 1683 het verpleeghuis, dat vanaf 2009 de Hermitage Amsterdam onderdak biedt.
Op die plek schilderde Jacob van Ruisdael ooit zijn Gezicht op de Binnenamstel van Amsterdam, te zien in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw. Maar ook Rembrandt en Piet Mondriaan schetsten en schilderden aan de Amstel. Langs deze plek kwamen ook de groten der aarde: Peter de Grote, Napoleon, Winston Churchill, The Beatles, Nelson Mandela en vele anderen. En er werd feestgevierd voor het succesvolle Nederlands elftal in 1988 en tegenwoordig tijdens de jaarlijkse Canal Parade.
Wisselende tentoonstellingen
Iedere zes maanden zijn er tenminste twee nieuwe tentoonstellingen in de Hermitage in Amsterdam. De kunstvoorwerpen komen uit de vrijwel onuitputtelijke verzameling van de Hermitage in Sint-Petersburg. De verzameling in Sint-Petersburg omvat meer dan drie miljoen kunstvoorwerpen verzameld door Tsarina Catharina de Grote; archeologische vondsten, schatten uit het oude Egypte en heel veel klassieke en moderne schilderijen.
Adres
Hermitage Amsterdam
Amstel 51, Amsterdam