grachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperadam masterdam

400 Jaar geschiedenis in 40 minuten

Museum Het Grachtenhuis in Amsterdam vertelt het verhaal van het ontstaan van de grachtengordel in onze hoofdstad. Loop door zeven kamers terwijl je luistert naar de audiotour. Je reist door 400 jaar geschiedenis in 40 minuten. Een maquette laat zien hoe de grachtenhuizen in Amsterdam op heipalen werden gebouwd. Kleine peepholes laten je binnengluren in de kamers van de grachtenpanden en het poppenhuis laat details van binnenhuisarchitectuur zien.

Amsterdam_grachtenhuis_museum.JPG

Het Grachtenhuis

Museum Het Grachtenhuis is gevestigd in een monumentaal grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam. Karel Gerards, een rijke Amsterdamse koopman, gaf de beroemde Amsterdamse architect, Philips Vingboons, opdracht een grachtenpand te ontwerpen dat bij zijn status paste. Het resultaat is een indrukwekkend pand in Hollands-classicistische stijl.

Het Grachtenhuis Museum
De naam GrachtenHUIS Museum doet je geloven dat je hier iets zult zien over grachtenHUIZEN. Dit is slechts ten dele waar. Het merendeel van de tentoonstelling gaat over het ontstaan van Amsterdam, het graven van de grachten en de stadsuitbreiding. En kamer is gewijd aan het bouwen van grachtenhuizen, op palen, omdat Amsterdam op moerasachtige bodem is gebouwd. Nergens kom je iets te weten over de inrichting van een grachtenhuis of de families die er woonden.

Stijlkamers en tuin
In het Grachtenhuis Museum zijn twee sober-aandoende stijlkamers. De tuin is groter dan je zou verwachten in hartje Amsterdam en ziet eruit zoals in de zeventiende eeuw, met symmetrisch geplante buxus met daartussen bloemen. Achterin is een tuinprieel.

Lelijke toevoeging
Wanneer je van achterin de tuin weer terugloopt naar het grachtenhuis, wacht je een grote teleurstelling. De achtergevel heeft alle charme verloren. Een breed bordes bestaande uit planken die rusten op een ijzeren framewerk doet bijna pijn aan je ogen. Een toevoeging die nooit goedgekeurd had mogen worden maar aangebracht is omdat de stijlkamers van het museum ook gebruikt worden als trouwlocatie, voor een zakendiner of een speciaal evenement.

Oordeel
De entreeprijs van 12 euro is erg hoog voor wat je te zien krijgt (museumkaart niet geldig). Na 40 minuten sta je weer buiten. Wanneer je ingerichte stijlkamers wilt zien, kun je beter een bezoek brengen aan Museum Willet-Holthuysen of het Geelvinck Hinlopen Huis. Wil je alles weten over de geschiedenis van Amsterdam, dan ga je naar het Amsterdam Museum. Alle drie een stuk voordeliger en ook met een grotere collectie dan Museum Het Grachtenhuis.

Adres

Museum Het Grachtenhuis
Herengracht 386
Amsterdam

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video