amsterdam-grachten-winteramsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamdam masterdam

Ons Lieve Heer op Solder

Ons Lieve Heer op Solder, de kleinste kerk in Amsterdam, vind je op de zolder van een zeventiende-eeuws grachtenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal. Op het eerste gezicht is er niets dat duidt op een gebedshuis. Pas wanneer je de trap beklimt naar de bovenste verdieping, zie je dat de hele zolder verbouwd is tot een kerk met alle kenmerken van een godshuis; kerkbanken, een altaar en een orgel. In de zeventiende eeuw verzamelden zich hier gelovige Amsterdammers toen het hun niet langer geoorloofd was hun religie in het openbaar te belijden.

Waarom schuilkerken?
Vanaf de zestiende eeuw was Nederland ingelijfd door Spanje en werd geregeerd door de Katholieke Habsburgers die zich hevig verzetten tegen de Reformatie. Aanvankelijk bleef Nederland de zijde van Spanje trouw maar tegen het einde van de zestiende eeuw veranderde dit. Als gevolg hiervan werd het aan de Katholieken verboden om openlijk hun geloof te belijden. Van die tijd af werd de mis opgedragen in schuilkerken op verborgen plaatsen in de huizen van rijke Amsterdamse kooplieden.

Amsterdam_ons_lieve_heer_op_solder__(3).JPG
Ons Lieve Heer op solder

De schuilkerk 'Ons Lieve Heer op Solder' strekt zich uit over de zolders van drie naast elkaar gelegen panden en is daardoor opmerkelijk groot voor een geimproviseerde kerk. De inrichting is als een legpuzzel, alles past precies in elkaar. De preekstoel staat onder het altaar, galerijen vlak onder het dak maken het mogelijk dat nog meer gelovigen de mis kunnen bijwonen. Het Trompe l'oeil altaar geeft de indruk echt marmer te zijn en de zuilen lijken drie-dimensionaal, maar zijn schilderingen zo plat als een dubbeltje.

Stijlkamers
Op de eerste verdieping is de ontvangstkamer van de rijke bewoner van dit grachtenpand en ingericht met zeventiende-eeuws meubilair; een prachtig voorbeeld van classisime. Let op de faux deur die aangebracht werd omdat symmetrie heel belangrijk was in deze kunststroming. De keuken met veel Delftsblauwe tegeltjes in het souterrain is een pronkstukje en is van latere datum, uit de negentiende eeuw. Een klein vertrek compleet met bedstede was gereserveerd voor de inwonende priester. Op een overloop staat een ingebouwde biechtstoel.

Amsterdam_ons_lieve_heer_op_solder__(1).JPG

Audio-tour
Loop op je gemak door het museum. Maak gebruik van de gratis audiotour en luister naar markante verhalen over deze bijzondere schuilkerk in Amsterdam.

Adres
Museum Ons Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 40
Amsterdam

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
Zon- en feestdagen 13.00-17.00 uur

Amsterdam_Ons-lieve-heer-op-solder-museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video