dam masterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam

H'ART Museum kunst uit internationale musea

H'ART museum in Amsterdam heeft geen eigen collectie maar heeft kunst van gerenomeerde internationale musea in bruikleen. Een bezoek aan het museum is een unieke gelegenheid om kennis te maken met geheel verschillende kunstvormen. H"ART Museum is is gevestigd in de Amstelhof, een historisch gebouw uit de zeventiende eeuw gebouwd als hofje voor 'oude besjes'.

Amsterdam_hart_museum_amstelhof_amsterdam.jpg

H'ART museum en geleende kunst
De meeste musea hebben teveel kunstvoorwerpen om permanent op te stellen en in hun depots liggen ware schatten. Het H'ART museum in Amsterdam speelt hier handig op in door een samenwerking aan te gaan met drie wereldberoemde musea en organiseert tentoonstellingen met kunst uit de collecties van het Centre Pompidou in Parijs, het British Museum in Londen en het Smithsonian American Art Museum (SAAM) in Washington.

Centre Pompidou is vooral bekend om moderne kunst, het British Museum vertegenwoordigt wereldculturen, en SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid.

De tentoonstelingsagenda
2023 - video-installatie 'Clubbing' van Martine Gutierrez (1989) uit het Smithonian American Art Museum
2024 - werken van de Russisch-Franse schilder Wassily Kandinsky, afkomstig uit het Centre Pompidou.
2025 - kunstwerken uit The Leiden Collection,† particuliere collecties 17de-eeuwse Nederlandse kunst, waaronder een groot aantal Rembrandts
2026 - Feminist Power met werken uit het British Museum

H'ART museum vroeger de Hermitage
Tot september 2023 stond het H'ART museum bekend als de Hermitage Amsterdam. Ook dit museum had geen eigen collectie en leende kunst uit het Russische Hermitage Museum in Sint-Petersburg maar verbrak de samenwerking na de Russische inval in Oekraine.

H'ART Museum in de Amstelhof
De Amstelhof, ook bekend als Diaconie Oude Vrouwenhuis, in de volksmond 'Besjeshuis' genoemd. Het werd gebouwd als een hofje en was een liefdadigheidsinstelling voor ouderen. Het gebouw gelegen aan de Amstel is een voorbeeld van Hollandse classicistische architectuur. Het werd gebouwd eind 17e eeuw en opende zijn deuren in 1683.

Het hofje bood onderdak en verzorging aan noodruftige ouderen, voornamelijk vrouwen en later ook aan mannen. De bewoners kregen een eigen kamer en werden voorzien van basisbehoeften. In de loop van de tijd onderging het gebouw verschillende renovaties en aanpassingen om aan de veranderende behoeften van de bewoners te voldoen.

In de 21e eeuw was het duidelijk dat het gebouw niet langer geschikt was voor het doel waarvoor het oorspronkelijk was gebouwd. In 2007 verlieten de laatste bewoners het hofje en werd de Amstelhof gesloten als verzorgingshuis.

Na de sluiting werd het gebouw volledig gerenoveerd en omgevormd tot een culturele instelling. In 2009 opende het als "Hermitage Amsterdam," een dependance van het beroemde Hermitage Museum in Sint-Petersburg, Rusland. Als cultureel centrum toonde de Hermitage Amsterdam regelmatig kunstwerken en historische voorwerpen uit de collecties van het Hermitage Museum in Sint-Petersburg. Vanwege de oorlog met Oekraine verbrak de Hermitage Amsterdam in 2022 de banden met Sint-Petersburg.

Adres: H'ART Museum, Amstel 51, Amsterdam
Open: 7 dagen per week van 10.00-17.00 uur

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video