Brouwersgracht prachtige gevels en pakhuizen
De Brouwersgracht valt op met prachtige gevels en pakhuizen die dateren uit de zeventiende eeuw, nu in gebruik als appartementen. De rode luiken lijken op een gigantische set koekoeksklokken. De Brouwersgracht is schilderachtig en nog niet ondekt door de massatourist. Deze gracht staat bekend om zijn woonboten, pakhuizen, tuitgevels en grachtenhuizen. De Brouwersgracht ligt niet midden in het centrum van Amsterdam, maar verdient zeker een bezoekje waard.
Stadswandeling langs pakhuizen op de Brouwersgracht
BEGIN EN EINDPUNT: Amsterdam Centraal Station
ROUTEBESCHRIJVING
1. Steek het Stationsplein over, ga na de brug rechtsaf, je bent nu op de Prins Hendrikkade.
2. Houd het water aan je rechterhand.
3. Ga links bij het Singel en neem de eerste gracht rechts. Dit is de Brouwersgracht.
4. Loop op en neer langs de gracht.
5. Loop terug via de Prins Hendrikkade en je bent terug bij Amsterdam Centraal.
Brouwersgracht in de 16e eeuw
In de 16e en 17e eeuw was de Brouwersgracht levendig met handelaren die hier hun pakhuizen hadden. Het stonk er naar vis en bier. De gracht lag aan de rand van de Amsterdamse haven en was de belangrijkste verkeersader die de stad met de open zee verbond. Schepen die terugkeerden uit Nederlands-Indië losten hier hun lading van specerijen, suiker, koffie en thee, die werden opgeslagen in de pakhuizen en opslagplaatsen langs de gracht.
Water en bier
Door de Brouwersgracht voeren destijds ook boten met als lading zoet water. Drinkwater werd met schepen uit de relatief schone rivier de Vecht bij Utrecht gehaald, omdat de Amsterdamse grachten te vervuild waren. Langs de Brouwersgracht ontstonden brouwerijen die Amsterdammers en kroegen van bier voorzagen. Iedereen, van peuter tot oma, dronk bier omdat dit drankje veel gezonder was dan water en een stuk goedkoper dan thee en koffie.
Brouwersgracht in de 21-eeuw
De brouwerijen zijn verdwenen maar de markante pakhuizen staan nog steeds langs de gracht, nu verbouwd tot appartementen. Het is een rustige gracht om te wonen, geen neonreclames en geen luidruchtige cafés. De toeristenmassa die door het centrum loopt, slaat de de Brouwersgracht doorgaans over. De beste tijd voor een wandeling is in de winter of de lente, wanneer de bomen langs de gracht geen bladeren hebben want zonder bladeren kun je de gevels en de pakhuizen beter zien.
Kijk altijd omhoog
De mooiste pakhuizen zijn op de nrs 188 – 194. Hoog in de gevel zitten hijskatrollen. Trappen in grachtenhuizen zijn steil en smal daarom worden de meubels omhooggehesen.
Woonboten Brouwersgracht
De Brouwersgracht is ook een ligplaats voor woonboten die hier overigens permanent liggen. In de hele stad zijn er zo'n 2.500, vaak omgebouwde historische schepen. Het gemeentebestuur stimuleert booteigenaren om deze historische schepen te behouden in plaats van ze te vervangen door nieuwbouw woonboten.
Locatie
De Brouwersgracht verbindt het Singel, de Herengracht, de Keizergracht en de Prinsengracht en markeert de noordelijke grens van de grachtengordel. De Brouwersgracht loopt parallel aan de Haarlemmerstraat.
Volgend artikel: Bruggen, grachten en singels in Amsterdam
Vorig artikel: Het Trippenhuis een markant grachtenhuis aan de Kloveniersburgwal
foto's Marianne Crone