dam masterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam stoperagrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtplein

Bruggen, Grachten, Singels in Amsterdam

Zeg Amsterdam en het eerste dat in je opkomt zijn grachten en bruggen. Geen wonder want de Amsterdamse grachten zijn echte blikvangers. Er zijn ongeveer tweehonderd grachten in de stad. Oorspronkelijk waren de grachten een praktische oplossing voor een problematische situatie. Amsterdam is gebouwd op drassig land, waar het grondwater bijzonder hoog stond. Door het graven van de grachten werd gezorgd voor een goede afvoer van het grondwater. Tegelijkertijd werd de uitgegraven grond gebruikt om de bouwplaatsen op te hogen.

Amsterdam_brug_amsterdam_5.jpg

De grachtengordel
De grachtengordel, de karakteristieke halfronde cirkel van grachten in Amsterdam, is in de 17e eeuw ontstaan als grootschalig stadsuitbreidingsproject. De Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht werden gegraven en omringden het historische centrum. Samen met het Singel hebben ze een lengte van ruim tien kilometer, een gemiddelde diepte van 2,4 meter en een breedte van circa 27 meter. Langs de nieuwe grachten werden huizen voor de deftige burgerij gebouwd, waarvan er vele nog steeds staan.

Gracht of Singel?
Een Gracht is een door mensen aangelegde waterweg, vooral door een stad. De functie van een gracht is divers, zoals afwatering, transport, defensie en riolering.

Een Singel is ook een gracht maar dan een bijzonder type. Het omsingelde het stadscentrum en markeerde de stadsgrens. Tegenwoordig ligt het Singel binnen de stadsgrenzen. Een Singel diende ter verdediging van de stad, maar regelde ook het waterpeil en de doorspoelrichting van de grachten in de stad. Ze waren niet bedoeld voor het vervoer van goederen.

Wetenswaardig
We spreken van DE Singel wanneer we het generieke woord gebruiken maar van HET Singel wanneer we een speciale gracht in Amsterdam bedoelen.

TIP: boek hier een van de 23 grachtenrondvaarten in Amsterdam

Schoon water in de grachten
In de zeventiende eeuw werd het water in de grachten twee keer per dag ververst: bij eb en bij vloed. In die tijd deden de grachten dienst als riool. Water uit de Amstel werd gebruikt, maar alleen in de winter. In de zomer was het waterpeil van de rivier te laag en kwam het water uit het IJ. De Amstel en het IJ zijn getijdenrivieren. Tegenwoordig verversen gemalen het water in de grachten. Maar alleen als het zuurstofgehalte van het water te laag wordt. De gemalen en sluizen in en rond Amsterdam zorgen ervoor dat het waterpeil in de grachten op de juiste hoogte blijft zodat de kades niet onderlopen.

Hildo Krop
In het begin van de 20e eeuw werden er in Amsterdam vanwege het toenemende verkeer veel bruggen gebouwd en gerenoveerd. Smalle bruggen werden verbreed en ophaalbruggen maakten plaats voor platte bruggen. Hildo Krop (1884-1970), Nederlandse beeldhouwer en decoratiekunstenaar, was de stadsbeeldhouwer van Amsterdam en maakte vele sculpturen die nog steeds veel van de bruggen sieren.

OPVALLENDE BRUGGEN in Amsterdam

1. Magere brug
De Magere Brug is een van de meest fotogenieke bruggen van Amsterdam. Deze brug overspant de Amstel. Het is vooral 's nachts betoverend wanneer verlicht met honderden lampjes. Het is een romantische plek en een must-see attractie in de stad. Volgens de lokale legende is eeuwige liefde voor je wegglegd wanneer je je geliefde 's nachts op de brug kust.

Amsterdam_magere_brug_1.jpg

2. Torensluis
Torensluis is de oudste en breedste brug van Amsterdam en overspant het Singel. Het is een historische brug met een toren in het midden, daterend uit de 17e eeuw. De brug biedt een prachtig uitzicht over het water en in de buurt zijn gezellige straten met winkels en cafés. Op de brug staat een sculptuur van Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), de schrijver van de roman Max Havelaar waarin hij de misstanden van het kolonialisme in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) aan de kaak stelt.

De Torensluisbrug is  42 meter breed en één van de breedste bruggen van Amsterdam. Vroeger stond er een toren op de brug vandaar de naam. Onder de brug zijn kelders die vroeger gebruikt werden als opslagruimte. Ook zat er enige tijd een jazzcentrum, nu worden de kelders gebruikt als buurtcentrum.

Amsterdam_brug__torensluis_amsterdam.jpg

3. Blauwbrug
De Blauwbrug is een andere belangrijke brug over de Amstel en verbindt het Rembrandtplein met het Waterlooplein. De brug heeft een kenmerkende blauwe kleur en biedt een wijds uitzicht op de rivier en de omringende architectuur. Een perfect selfie moment met de Magere Brug op de achtergrond. De architectuur van de Blauwbrug is geinspireerd door Pont Alexandre III in Parijs.

Amsterdam_brug_blauwbrug_amsterdam.jpg


4. De Staalmeestersbrug
De Staalmeestersbrug is een houten ophaalbrug, net zo mooi zo niet mooier dan de Magere Brug en veel minder bekend bij de toeristen die allemaal naar de Magere Brug gaan om foto's te nemen en om overheen te lopen. De Staalmeestersbrug was het 'doelwit' van de liefdesslotjes die hier tot 2015 hingen. Deze slotjes zijn allemaal weggehaald omdat ze de brug verzwaardden. Het uitzicht vanaf de brug op de Zuiderkerk is schitterend en daarom is het een populaire locatie voor foto’s.

5. Pythonbrug
De Pythonbrug is een moderne, opvallende loopbrug in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. De unieke vorm lijkt op een kronkelende slang, vandaar de naam Python. De officiële naam is Hoge Brug.

Amsterdam_brug_python_amsterdam.jpg

6. De Brug van Vijftien Bruggen
Dit is een heel speciale brug omdat je vanaf deze brug vijftien andere bruggen kunt zien die de kruising van drie grachten overspannen: de Reguliersgracht, Herengracht en Keizersgracht. Wanneer je ze telt kom je tot veertien want op de vijftiende brug sta je zelf.

Amsterdam_brug_amsterdam.jpg

7. Johan Cruijff-brug
De Johan Cruijffbrug met brugnummerbrug 2238 is in Amsterdam-Oost, in de Watergraafsmeer buurt. In 2005 werd de brug vernoemd naar Johan Cruijff. Het is een voet- en fietsbrug en van minder grootsheid dan Cruijff.

Amsterdam_brug__johan_cruijfbrug.jpg

Foto album Bruggen in Amsterdam

Lees verder:
Multatuli Museum
Magere brug


Volgend artikel: Hollandsche Manage het levend Paardenmuseum met alles over paarden

Vorig artikel: Street art gratis ontdekkingstocht met je smartphone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video