De Pijp en de Albert Cuyp
De Pijp: vroeger een volksbuurt nu een bonte mengeling van culturen, een buurt met bruine café's, exotische restaurants en de grootste, mooiste en gezelligste markt van Amsterdam: de Albert Cuypmarkt.
Albert Cuypmarkt
Stadsdeel de Pijp
Eigenlijk is de Pijp een eiland. Dit stadsdeel ligt ten zuiden van het centrum en wordt begrensd door de Amstel, de Singelgracht en de Boerenwetering. Met zestien bruggen is de wijk verbonden met het 'vaste land'. De Pijp is een volkswijk, gebouwd omdat Amsterdam in de negentiende eeuw explosief groeide. Het is dus eigenlijk een nieuwbouwwijk en zoals zoveel niewbouwwijken gebouwd zonder oog voor de lange termijn. De vaak slecht gebouwde huizen worden nu of gerenoveerd of afgebroken.
Vreemde naam
De Pijp is een vreemde naam. Volgens sommigen vanwege de oude schoorstenen van de Heineken Brouwerij. Anderen denken bij de naam eerder aan de lange, smalle grachten die de wijk vroeger doorkruisten en nu gedempt zijn.
Leuke winkels en lekker eten
De Pijp is nu een multiculturele woonwijk en dat zie je in het horeca- en winkelaanbod. Loop vooral even binnen bij 'De Taart van mijn tante' voor overheerlijk gebak in alle soorten en smaken. De Albert Cuypmarkt is kleurrijk, gezellig en goedkoop. Bijna alles is verkrijgbaar van Hollandse appeltjes tot sexy ondergoed.
Groene oase
Het Sarphati Park, aangelegd aan het eind van de negentiende eeuw, ligt midden in de wijk en is een eerbetoon aan Samuel Sarphati. Hij was de financier van talrijke sociale projecten in de wijk van een bank die woningen financierde tot een fabriek die goedkoop brood maakte.
Architectuur
Liefhebbers van de Amsterdamse School maken een ommetje langs de P.L. Takstraat en zijstraten. Hier staan de zogenaamde Arbeiderspaleizen, vroeg twintigste eeuwse appartementgebouwen waar de arbeiders woonden die werkten in de Heinkenen brouwerij en in de diamantindustrie.
foto Marianne Crone