amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocdam masterdamamsterdam stopera

Cromhouthuizen en Bijbels Museum

Een bezoek aan het Bijbels Museum in Amsterdam is een ontdekkingstocht door de wereld van een van de oudste, bekendste en zeker meest gelezen boeken ter wereld. Ook voor 'ketters' is dit museum zeer aantrekkelijk, al is het alleen maar omdat dit een prachtig bewaard grachtenpand is met mooie stijlkamers. Het Bijbels Museum organiseert thematische tentoonstellingen rond bijbelse thema's.

LET OP: het Bijbels Museum is PERMANENT GESLOTEN

Eigentijdse tentoonstellingen in het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum in Amsterdam neemt afscheid van zijn collectie omdat het museum sinds 2017 geen subsidie meer krijgt. Er is geen geld meer om de museumstukken te conserveren. Andere musea o.a. Museum Catharijneconvent en het Rijksmuseum zullen een gedeelte van de collectie overnemen. Het Bijbels Museum wordt dus een museum zonder collectie. Dat is niet vreemd want ook de Hermitage, de Kunsthal en de Nieuwe Kerk hebben geen eigen collectie. Zij organiseren thematische tentoonstellingen en lenen dan kunst van andere musea. Dat is precies wat het Bijbels Museum doet: eigentijdse tentoonstellingen rond bijbelse thema's.

Amsterdam_bijbels-museum-cromhouthuizen

Tempel
Het hoogtepunt van de collectie is ongetwijfeld de tempelmodellen gemaakt van kostbare materialen en met de grootste precisie. Ze laten zien hoe misschien de tempel van Salomo en Herodes eruit moet hebben gezien. Ook heel indrukwekkend is de wereldberoemde negentiende-eeuwse reconstructie van het tabernakel dat de Joden bij zich droegen tijdens hun tocht door de woestijn onder leiding van Mozes.

Verder vind je in het Bijbels Museum een grote collectie archeologische vondsten van olielampjes tot kleitabletten. Aan de hand van deze voorwerpen is het makkelijker je een beeld te vormen van hoe het leven was in de tijd dat de bijbelse verhalen ontstonden. Verder vind je hier een grote collectie bijbels. Wist je dat toen de boekdrukkunst was uitgevonden de Bijbel het eerste boek was dat in Nederland gedrukt werd?

Amsterdam_bijbels-museum-cromhouthuis

Het interieur
Wanneer je het niet zo ziet zitten met de Bijbel en zo, breng dan toch een bezoekje aan het Bijbels Museum want dit grachtenhuis, bekend als de Cromhouthuizen, is een van de mooiste panden in Amsterdam. De eerste eigenaar, Jacob Cromhout een vermogend zakenman, gaf in 1660 opdracht drie huizen te ontwerpen. Het resultaat is een statig grachtenpand in classisistische stijl. Een statietrap leidt naar boven, plafondschilderingen en prachtig stucwerk sieren het in stijl gehouden interieur. De binnentuin is een stille plek midden in druk Amsterdam. Een tuin met prachtige waterpartijen, acacia's en papyrusplanten.

Adres
Bijbels Museum
Herengracht 366 – 368
Amsterdam

Openingstijden:
Dagelijks 10.00 – 17.00 uur
Zondag 11.00 – 17.00 uur.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video