Inbraakpreventie in buurten zoals De Pijp en Oud-West
De Pijp en Oud-West zijn geliefde buurten in Amsterdam. Het barst er van de hippe koffietentjes, gezellige terrassen en mensen die genieten van het stadsleven. Maar weet je wie er óók dol zijn op deze wijken? Juist, inbrekers. En dat is allesbehalve gezellig. Ze weten namelijk dat veel bewoners hier vaak van huis zijn, of het nu is om te werken, te sporten of om een avondje uit te gaan. Juist die levendigheid en drukte maken het voor inbrekers makkelijker om ongezien hun slag te slaan.
Waarom juist deze buurten?
Het is geen geheim dat De Pijp en Oud-West hotspots zijn in Amsterdam. Maar met al die drukte en hectiek van de stad, zijn het ook gebieden waar inbrekers zich gemakkelijk ongezien kunnen bewegen. Denk maar eens aan al die smalle straatjes en steegjes, of de charmante maar wat verouderde panden. Veel van die huizen hebben nog oude sloten en ramen die niet bepaald bestand zijn tegen een beetje duw- en trekwerk.
Tips van de slotenmaker: beveilig je woning slim
De experts die dagelijks bezig zijn met het beveiligen van huizen in Amsterdam zijn natuurlijk de slotenmakers. Zij zien met eigen ogen hoe makkelijk het soms is voor inbrekers om binnen te komen, vooral in deze oudere wijken. Hier zijn een paar tips van een slotenmaker in Amsterdam die echt het verschil kunnen maken:
1. Vervang die oude sloten en gebruik anti-inbraakstrips: Veel woningen in De Pijp en Oud-West zijn prachtig, maar de sloten zijn soms een beetje... tja, antiek. Dat mag dan wel sfeervol zijn, maar het is ook een uitnodiging voor inbrekers. Met de juiste inbraakwerende sloten maak je het hen een stuk lastiger. Wist je trouwens dat kerntrekken, waarbij ze de cilinder uit het slot trekken een van de meest gebruikte methoden is? Een slot met kerntrekbeveiliging voorkomt dit soort gedoe.
2. Verlichting met bewegingssensoren is een simpele maar effectieve truc: Een bevriende buurman in Oud-West heeft onlangs verlichting met bewegingssensoren geďnstalleerd. Hij vertelde me dat het zijn beste investering ooit was. Een paar weken geleden ging midden in de nacht het licht ineens aan. Wat bleek? Een inbreker stond op het punt zijn schutting over te klimmen, maar schrok van het felle licht en ging er vandoor. Zulke verlichting is echt een simpele manier om inbrekers af te schrikken.
3. Overweeg een alarmsysteem, het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn: Misschien denk je bij een alarmsysteem aan een hoop gedoe en ingewikkelde installaties, maar dat valt tegenwoordig reuze mee. Er zijn nu slimme systemen die je gewoon vanaf je telefoon kunt bedienen. Of wat dacht je van een camera die je kunt checken terwijl je in de rij staat voor een koffie bij je favoriete café? Het geeft je net dat extra stukje zekerheid.
Wat kun je zelf nog doen?
Oké, je hebt nu de sloten vervangen en een paar lampen opgehangen. Maar er zijn ook een paar dingen die je direct zelf kunt doen, zonder dat het je een cent kost. Hier een paar tips die ik zelf toepas:
- Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen: Het gebeurt zo vaak. Die laptop op de keukentafel? Dat is gewoon een uitnodiging voor een inbreker.
- Zorg voor sociale controle: In buurten zoals De Pijp en Oud-West hebben veel mensen wel contact met hun buren. Spreek met elkaar af om een oogje in het zeil te houden, vooral als iemand een weekendje weg is. Geloof me, een beetje oplettendheid kan veel ellende voorkomen.
- Zorg ervoor dat deuren en ramen echt dicht zijn: Ik weet dat het lekker is om in de zomer die ramen wagenwijd open te zetten, maar zelfs als je alleen even snel naar de supermarkt gaat, zorg ervoor dat alles goed afgesloten is.