dam masterdam
Indiase restaurant veg en non-veg
Indiase restaurants zijn er in Amsterdam in overvloed, zowel veg als non-veg. De meeste serveren gerechten uit Noord-India met vaak als basis een rijke saus van boter en room, 'gravy' zoals men dit in India noemt. Heel populair is butter chicken, kip in een romige, tomatencurry. De Zuid-Indiase keuken kenmerkt zich door het gebruik van kokos, mosterdzaad, currybladeren en tamarinde en is lichter verteerbaar.
Zeven INDIASE RESTAURANTS IN AMSTERDAM
1. Ashoka, Spuistraat 3G, open vanaf 12.00 uur.
Op de menukaart staan vegetarische en niet-vegetarische gerechten: curry's en tandoori-gerechten uit de Indiase en Nepalese keuken. Ashoka is populair bij Indiase expats en dat betekent dat de gerechten authentiek zijn. Alle tandoori en curry's zijn bereid met verse ingrediënten. Kruidenmix uit potjes komt er niet aan te pas.
2. Restaurant Kamasutra, Lange Niezel 9, open vanaf 14.00 uur.
Het speciale van dit restaurant is dat ze bij alle currygerechten ook altijd rijst serveren. De Tandoori-gerechten worden geserveerd met basmatirijst, salade en dahl. Butter Chicken en Matar Paneer (erwtjes met Indiase kaas) met naan zijn de specialiteiten.
3. Mother India, ter Haarstraat 14, vanaf 16.30 uur.
Dit Indiase afhaalzaakje (of bestel online) is al tientallen jaren een favoriet met speciale actiemenu's en thali's. Probeer vooral bartha dat is gegrilde aubergine met kruiden. Een echte aanrader is king prawn korma met reuzengarnalen. Ben je niet zo gek op pittig eten, alle gerechten kunnen besteld worden van héél heet tot aan zéér mild. Bijzonder lekker zijn de Indiase toetjes zoals rijstpudding, kulfi-ijs en bolletjes in honingsiroop.
4. Taj, Marie Heinekenplein 1, open vanaf 16.00 uur.
Op de kaart staan veel Zuid-Indiase gerechten zoals een fish curry specialiteit uit Goa (de kleinste staat in India, 500 km zuid van Mumbai). Dit is vis in een pittige saus van Indiase kruiden, uien en tomaten. Milder van smaak zijn de grote garnalen gekookt in roomsaus met boter, kokos- en amandelschaafsel. De Tandoori sizzlers zijn een specialiteit. Vis, kip of een stuk vlees bereidt in de tandoori oven en, geserveerd op een metalen of stenen hete plaat. "Szzler" komt van het gesis dat je hoort, wanneer het gerecht wordt geserveerd.
5. Rangoli, Haarlemmerstraat 11, open vanaf 13.00 uur.
De keuken is Zuid-Indiaas en een van de weinige restaurants in Amsterdam dat masala dosa op het menu heeft staan. Andere specialiteiten zijn vegtable kofta, gefrituurde groenteballetjes, en aloo gobhi , een aardappel en bloemkool curry. Heel lekker is kulcha naan, plat brood gevuld met aardappel. Naan is plat brood gemaakt in de tandoor, een klei- oven.
6. Golden Temple, Utrechtsestraat 126, open vanaf 13.00 uur.
Een van de oudste vegetarische restaurant van Nederland dat al ruim 40 jaar bijna dagelijks geopend is. Hier eet je smaakvolle en gezonde gerechten zonder vlees of vis. Maar liefst 70% van de gerechten is vegan en een groot deel is glutenvrij, aangeduid op de menukaart met “V” en “GV”.
7. Koh-I-Noor, Westermarkt 29, open vanaf 15.00 uur.
Koh-I-Noor is een van de oudere Indiase restaurants in Amsterdam met Noord- Indiase keuken. De gerechten worden gemaakt met verse ingrediënten, geen kruidenmengsels uit potjes, ook de garam masalamix wordt zelf gemaakt. Op het menu staan tandoori gerechten en lam-, vis- en kipcurry's en ook vegetarische schotels als paneer masala (een curry met Indiase kaas), chana masala (curry met kikkererwten) en aloo saag dat is Indiase spinazie met aardappels bereidt in boter en kruiden.
TIP: Ben je geen liefhebber van de Indiase keuken, maar wil je wel vegetarisch eten? Er zijn volop vegetarische restaurants in Amsterdam
VERSCHIL TUSSEN DE ZUID- EN NOORD-INDIASE KEUKEN
Gerechten uit de Noord- Indiase keuken smaken compleet anders dan wat in Zuid-India gebruikelijk is. Kenmerken van de Noord-Indiase keuken zijn dikkere sauzen en curry's, terwijl de Zuid-Indiase keuken lichtere gerechten heeft.
Deze verschillen kunnen grotendeels worden verklaard door het klimaat. In het drogere Noord-India ligt de nadruk op granen zoals tarwe en gierst, wat zich uit in gerechten als chapati, naan en paratha (soorten brood). In het warmere en vochtigere Zuid-India speelt rijst een belangrijkere rol, vaak gecombineerd met vis, sambar (een pittige linzensoep) en rasam (een pittige tamarinde-soep).
De Noord-Indiase keuken maakt gebruik van een breed scala aan kruiden, zoals garam masala (een specerijenmengsel met onder andere kaneel, kardemom en kruidnagel), kasuri methi (gedroogde fenegriekblaadjes) en room, vaak van buffels voor een rijke smaak. In de Zuid-Indiase keuken staan verse kruiden als curry leaves, mosterdzaad, rode pepers, tamarinde en geraspte kokosnoot centraal.