amsterdam-rembrandtpleinamsterdamamsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winterdam masterdam

Amsterdam Chinatown

Amsterdam Chinatown is een stuk kleiner dan Chinatown in wereldsteden als Londen, Parijs of New York. Dat maakt het heel makkelijk om in deze buurt rond te lopen en alles in n middagje te bekijken. Chinatown Amsterdam concentreert zich rond de Nieuwmarkt en de Zeedijk.

Amsterdam_chinatown_amsterdam.JPG

Chinatown

Chinatown is eigenlijk niet de juiste benaming omdat je in deze buurt niet alleen Chinese maar ook Thaise, Indonesische en Maleise winkels en bedrijven vindt. Asiatown zou daarom een betere benaming zijn. In de jaren 1970 was de verpauperde Zeedijk berucht als het centrum van drugshandel. Vanaf 1985 werden door de gemeente panden aangekocht, opgeknapt en verhuurd aan legitieme ondernemers. De buurt krabbelde op. Nu is het een plezier om er rond te lopen; een beetje exotisch en een beetje Amsterdams.

Amsterdam_Zeedijk-chinatown-tempel

Chinatown en restaurants
Rond het begin van de twintigste eeuw arriveerden de eerste Chinezen in Amsterdam. Het grote publiek leerde pas in 1931 de Chinezen kennen toen inventieve, werkeloze Chinese zeelieden pindakoekjes op straat gingen venten, met zo'n tafeltje voor hun buik pindachinezen werden ze in de volksmond genoemd.

Aanvankelijk vestigden de Chinezen zich in Amsterdam in de Binnen Banthammerstraat die uitgroeide tot het centrum van Chinatown met Chinese restaurants en goktenten. Restaurants waren vaak begonnen als kosthuizen waar Chinese zeelieden wachtten tot ze konden aanmonsteren. Deze kosthuizen verschaften hen Chinese maaltijden maar ook een plek om mahjong te spelen en opium te schuiven.

Avontuurlijke Nederlanders gingen zo nu en dan Chinees eten proeven in deze kosthuizen. Een commercieel-ingestelde kosthuiseigenaar opende in 1920 het eerste Chinese restaurant in Amsterdam: Kong Hing dat tot in de jaren 1980 in bedrijf bleef.

Chinatown festiviteiten
Jaarlijks terugkerende festivals in Chinatown zijn de viering van het Chinees Nieuwjaar in de maand februari en in augustus de Hartjesdagen die op de Zeedijk plaatsvinden, met als hoogtepunt een bonte optocht van verklede deelnemers.

Amsterdam_Zeedijk-tempel-chinatown

Chinatown attracties
De beste attractie in Chinatown Amsterdam is de He Hua Buddhisten Tempel, een imposant gebouw midden op de Zeedijk. En van de bekendste Chinese restaurants is Nam Kee ook op de Zeedijk. Winkelen doe je bij Dun Yong, een Aziatische supermarkt met een grote afdeling non-food. Ook kun je hier in de Far East kookstudio de kneepjes leren van de Aziatische keuken.

foto's Marianne Crone en Albert van den Boomen.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video