amsterdam stoperaamsterdamamsterdam-rijksmuseumdam masterdamgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-voc

Museumkwartier en de grote drie

De grote drie van Amsterdam - Rijksmuseum, van Goghmuseum en Stedelijk museum – zijn de pronkstukken van Amsterdam, voeg het Concertgebouw toe en nog een paar chique winkelstraten en je hebt het Museumkwartier, Amsterdams meest prestigieuze buurt.

Amsterdam_museumplein.jpg

Museumkwartier

Het Museumkwartier is het gebied rondom het Museumplein, slechts op tien loopminuten van het centrum van Amsterdam. Het is een chique wijk en dat kun je zien aan de statige lanen met grote herenhuizen en in het bijzonder de huizen die grenzen aan het Vondelpark. De P.C. Hooftstraat wandel je op en neer om gezien te worden en misschien om iets te kopen. Kun je in de P.C. niets vinden dat je aanstaat, ga dan naar de Van Baerlestraat of de Cornelis Schuytstraat om te winkelen.

Amsterdam_museumplein

De grote drie
Het centrum van het museumkwartier is het Museumplein waaraan de drie belangrijkste musea van Amsterdam liggen – het Rijksmuseum-, Van Gogh-museum en Stedelijk Museum. Nadat je de Nachtwacht in het Rijksmuseum hebt gezien, kun je nog vele uren door dit museum dwalen, het grootste van Nederland. Het Van Gogh toont de werken in chronologische volgorde, te beginnen met de duistere Nederlandse periode gevolgd door de fleurige, kleurrijke schilderijen uit Vincent van Gogh's Franse tijd. Het Stedelijk Museum is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst.

Amsterdam_Van_Goghmuseum

De kleine vierde
Het Concertgebouw gekroond met een gouden lier en bewaakt door borstbeelden van Beethoven, Bach en Sweelinck, is een prachtig laat negentiende-eeuws gebouw. Op het programma staan niet alleen klassieke maar ook jazz- en popconcerten.

Amsterdam_Concertgebouw

Museumplein
Het museumplein is een oase midden in de stad en geliefd bij joggers, hondenuitlaters en wandelaars. In de zomer kun je hier picknicken en in de winter schaatsen op de kunstijsbaan. En weet je helmaal niet meer wat te doen, klim en klauter dan op en over het 24-meter lange I AMsterdam logo, de beste plek in Amsterdam voor een selfi.

foto's Marianne Crone  en Albert van den Boomen

Amsterdam_Rijksmuseum

Amsterdam_museumplein

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video