amsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winterdam masterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam

Jordaan - gezellig en trendy

De Jordaan bestaat uit een wirwar van straatjes, grachten en steegjes. Deze wijk ligt aan de westkant van het centrum van Amsterdam. De Jordaan ligt tussen de Prinsengracht, Leidsegracht, Lijnbaansgracht en Brouwersgracht.

Amsterdam_johnny_jordaan_amsterdam.JPG

Vroeger - overbevolking en verkrotting
Vanaf de aanleg in de zeventiende eeuw was de Jordaan in Amsterdam een volkswijk bewoond door arbeiders, handwerkslieden, ongeschoolde arbeiders en kleine winkeliers. Hoewel de Jordaan vlak achter de grachtengordel ligt, is er geen groter contrast - de weelderige grachtenhuizen en de kleine duistere huisjes met vochtige kelders. In de Jordaan vestigden zich bedrijven en bedrijfjes die vanwege geluids- of stankoverlast uit het centrum geweerd werden. Tot aan het eind van de jaren 1960 stond de Jordaan synoniem voor overbevolking, erbarmelijke huisvesting en totale verkrotting maar ook voor de gezellige sfeer en menselijke verbondenheid.

Nu - stadsvernieuwing 
In de jaren 1970 was de Jordaan aan renovatie toe. Veel oudere bewoners verhuisden naar Purmerend, Almere of Lelystad, niet alleen omdat ze geen zin hadden om in de rommel te zitten maar ook omdat de gemeente het vertrek stimuleerde aangezien Amsterdam te druk begon te worden. Na de renovatie stegen de huizenprijzen en kwamen er geheel andere mensen in de Jordaan wonen – jonge bankiers, journalisten, leraren, kunstenaars en artsen. Kruideniers- en groentenwinkeltjes werden omgebouwd tot cafes en restaurants. De ouderwetse cafes waar de oude Jordanezen elkaar ontmoetten ondergingen een metamorfose en zijn nu stijlvol en trendy eenentwintigste eeuws. 

Jordaan bezienswaardigheden 
In de Jordaan vind je de Westertoren, de Noorderkerk, het Anne Frankhuis en veel hofjes waarvan sommige open zijn voor het publiek. Het Johnny Jordaanplein met zijn borstbeeld en dat van Tante Leen is een eerbetoon aan deze populaire volkszangers.

Jordaan winkels 
Waren vroeger de winkels in de Jordaan alleen voor nuttige boodschappen zoals melk, brood en groente, nu zitten hier boetiekjes met alternatieve mode en speciaalzaken. Ieder zaterdag is er markt op de Lindengracht, boerenmarkt en rommelmarkt op de Noordermarkt. Op maandag is het lapjesmarkt in de Westerstraat en op de Noordermarkt.

Jordaan eten, drinken en stappen 
De Jordaan heeft veel kleinschalige cafes en restaurants en is een geliefd uitgaanscentrum geworden. Uit welke streek of land je ook wilt eten, je vindt het in de Jordaan van Thais tot Mexicaans, van Indonesisch tot Frans en van cafetaria tot vegetarisch. Ook coffeeshops ontbreken hier niet.

Tenslotte voordat je de Jordaan verlaat, sta even stil bij het monument ter ere van Johnny Jordaan op het Johnny Jordaanplein en zing in gedachte: Bij ons in de Jordaan waar de bloemen voor de ramen staan en de Amsterdamse humor nooit verloren gaat zolang de lepel in de brijpot staat...

foto Marianne Crone

Bij ons in de Jordaan

Johnny Jordaan zingt - Bij ons in de Jordaan, het levenslied dat iedereen kent.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video