








Sightseeing per tram
Rondritten per tram? Jazeker! Amsterdam is heel geschikt voor een toeristsch tramritje. Stap op tram 2 en bekijk de stad vanuit je (gemakkelijke) stoel. Het grote voordeel is dat je helemaal niet moe wordt. Attracties zijn aan twee kanten, dus rij de route een keer heen en een keer terug.
Zeventien tramlijnen doorkruisen Amsterdam en worden op de eerste plaats gebruikt door Amsterdammers op weg naar werk of huis. Ze realiseren zich vaak niet dat de tram een schilderachtige route rijdt. Voor hen is de tram het normale vervoermiddel maar voor bezoekers is een tramritje een leuke manier om Amsterdam vanuit een min of meer luie stoel te bekijken tegen een aantrekkelijke prijs. Een tramritje is stukken goedkoper dan de hop-on hop-off bus.
BEGINPUNT: Centraal Station
EINDPUNT: Museumplein
Amsterdam – Sightseeing per tram
Stap op tram 2 voor het Centraal Station.
Kijk even naar het Centraal Station met een gotisch-renaissance gevel en twee torens, een getooid met een klok en de andere met een windwijzer. Op het Centraal Station kun je ook gezellig winkelen alhoewel het winkelaanbod vrijwel hetzelfde is als op alle grote stations in Nederland; Etos, HEMA, Smullers, Julia, allemaal goede bekenden. Voor een megakoffie tegen een redelijke prijs, ga je even langs Starbucks.
Halte Nieuwezijdskolk
Je rijdt over de Nieuwezijds Voorburgwal, een gedempte gracht met een verscheidenheid aan architectuur van scheefhangende huizen tot moderne architectuur van het Crowne Plaza Hotel. Vroeger was dit de 'Fleet Street' van Amsterdam omdat hier veel uitgeverijen van kranten gevestigd waren. Ook vind je hier het jounalistencafe Scheltema.
nr 75 - 't Makelaers Comptoir in een middeleeuws gildenhuis
nr 120-126 – Candida 10-verdiepingen tellend pand in kubistisch-expressionisme stijl
nr 234-240 – voormalig kantoor van het Algemeen Handelsblad
Halte Dam
Bezienswaardigheden zijn: het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en Magna Plaza, het vroegere hoofdpostkantoor en tegenwoordig winkelcentrum.
Halte Spui
Onderbreek hier eventueel je rit om een bezoekje te brengen aan het Begijnhof. De rit gaat verder langs de Singel en draait dan het Koningsplein op.
Halte Koningsplein
Aan de linkerkant zie je de drijvende bloemenmarkt. Dagelijks worden verse bloemen en planten via het water aangevoerd. De Bloemenmarkt is razend populair bij buitenlandse toeristen. De bloemenverkopers besloten ook souvenirs te gaan verkopen. Dat liep enigszins uit de hand en op een gegeven moment waren er meer souvenirs dan bloemen. De gemeente stelde hier paal en perk aan door een maximum te stellen aan te verkopen souvenirs. Nu zijn er alleen planten, bloemen, bollen en gerelateerde produkten te koop.
Halte Prinsengracht
De tram rijdt nu door de nauwe Leidsestraat en over verschillende bruggen. De Leidsestraat staat bekend als winkelstraat met speciaalzaken op het gebied van souvenirs, hebbedingetjes, schoenen, kaas, mode en nog veel meer.
Let op de volgende huisnummers in de Leidsestraat
nr 11 – mooie trapgevel
nr 25 – halsgevel met het wapen van Amsterdam
nr 31 – kantoorgebouw waarvan de bouwstijl is beinvloed door sobere Art Nouveau / Rationalisme-stijl
nr 92 – huis uit eind 18e eeuw
Halte Leidseplein
Leidseplein is in de zomer vol terrasjes en het centrum van het uitgaansleven. Aan je linkerhand zie je Bulldog cafe, een coffeeshop gehuisvest in het vroegere politiebureau. Aan het plein staat ook de Stadsschouwburg met uiteenlopende toneel-, dans- en muziekvoorstellingen.
Halte Rijksmuseum
Museumplein met de 'grote vier' – Rijksmuseum, Van Gogh- en Stedelijk Museum en het Concertgebouw. Naast de musea staan prachtige stadsvilla's, gebouwd in het begin van de twintigste eeuw.