








Self-guided City Walk langs de Prinsengracht
Een stadswandeling langs de langs de Prinsengracht in Amsterdam is een middagje wel besteed. Deze gracht is vernoemd naar Willem van Oranje, de voorvader van het Nederlandse koningshuis. De gracht wordt doorkruist door winkelstraten. De prachtige grachtenpanden met opvallende gevels trekken de aandacht en er zijn volop gezellige cafés. Onderweg kun je gaan winkelen op de Noordermarkt, de rust ervaren in hofjes, het onderduikadres van Anne Frank bekijken en een bezoek brengen aan het Tulpenmuseum.
SELF-GUIDED CITY WALK PRINSENGRACHT AMSTERDAM
BEGIN: Noordermarkt.
EINDE: Leidsestraat
1. De wandeling begint op de Noordermarkt
De Noorderkerk domineert de Noordermarkt. Het is moeilijk voor te stellen dat deze kerk is ontworpen door Hendrik de Keyser, dezelfde architect die de elegante Westerkerk ontwierp. Elke maandagochtend van 09.00-14.00 uur en op zaterdag van 09.00-16.00 uur verandert de Noordermarkt in een kleurrijke openluchtmarkt.
2. Ga aan het einde van de Noordermarkt rechtsaf en loop langs de Prinsengracht. Houd de gracht aan uw rechterhand en stop bij nr. 36.
Kijk omhoog naar de elegante halsgevel, pilasters en fronton. Dit huis dateert uit het midden van de 17e eeuw. In die tijd waren huisnummers nog niet uitgevonden. In plaats daarvan werden gevelstenen gebruikt. Nr. 36 stond bekend als Veersack, zak met veren. De eerste eigenaren verkochten waarschijnlijk beddengoed.
3. Steek de gracht over en ga linksaf naar Hofje van Brienen op Prinsengracht nr. 85-133
Hofjes zijn groene binnenplaatsen met mooie huizen met serene tuinen. De meeste Amsterdamse hofjes werden tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd door rijke protestantse kooplieden. Tot die tijd bood de katholieke kerk gesubsidieerde huisvesting aan de behoeftigen en ouderen. Toen Amsterdam zich echter niet langer aan de kant van het katholieke Spanje schaarde, werden katholieke kerken verboden en stopte de zorg voor de armen. Rijke protestantse kooplieden namen de rol van zorg voor de armen over. Ze bouwden de hofjes, vaak tot hun eigen glorie.
Prinsengracht nr. 175
Kijk naar de zeventiende-eeuwse trapgevel en de drie gevelstenen: een schaap, een os en een lam.
Prinsengracht nr. 187-195 en 211-217
Deze rijen rode luiken van de pakhuizen langs de Prinsengracht lijken op een adventskalender. Pakhuizen zijn typerend voor het zeventiende-eeuwse Amsterdam, toen de handel floreerde en goederen per binnenvaartschip arriveerden. De pakhuizen zijn omgebouwd tot chique appartementen.
4. Ga terug, houd de gracht aan je rechterhand tot je komt bij nr. 263 het Anne Frankhuis
Dit is het huis waar de familie Frank van juli 1942 tot augustus 1944 ondergedoken zat. Het Anne Frankhuis kan alleen bezocht worden met een online gekocht toegangsbewijs met timeslot. Je gaat het museum binnen via een moderne ontvangstruimte. Anne zelf liep via een smalle, steile trap omhoog, door het kantoor van haar vader en vervolgens door naar het ongebruikte achterste deel van het gebouw; het achterhuis. Een archiefkast verborg een geheime deur in dit deel van het grachtenpand. Je ziet de kamer waar de familie samen zat en ook Annes slaapkamer waar ze haar dagboek schreef.
5. Vervolg de Prinsengracht naar de Westerkerk
De Westerkerk, wordt bekroond door de keizerskroon van de Habsburgse keizer Maximiliaan. De klokkentoren torent 85 m de lucht in en is het hoogste gebouw van Amsterdam. Op de hoek van de Prinsengracht en de Westermarkt staat een bronzen beeld van Anne Frank. Het legt Anne's persoonlijkheid vast zoals we die kennen uit haar dagboek. Met haar handen op haar rug kijkt ze omhoog, vol hoop.
Westermarkt nr. 6
Dit is een aantrekkelijk huis met een elegante halsgevel en een bovenlicht. De Franse filosoof René Descartes woonde hier twintig jaar in het begin van de zeventiende eeuw. Ingebed in het trottoir van de Westermarkt staat het Homomonument, een roze granieten driehoek ter nagedachtenis aan alle homo's en lesbiennes die stierven tijdens de nazibezetting.
6. Tegenover het Anne Frankhuis, Prinsengracht nr. 116, is het Amsterdams Tulpenmuseum
Bij binnenkomst in het museum word je begroet door een caleidoscoop van kleuren. Het tulpenmuseum is zowel bloemenwinkel als museum. Je komt hier alles te weten over de geschiedenis van de tulp. Tulpen zijn Nederlandse exportartikelen nummer een, maar ze zijn niet endemisch. Ze kwamen vanuit Centraal-Azië via Istanbul naar Nederland. Een video laat je kleurrijke tulpenvelden zien en neemt je mee op een rondleiding door een moderne tulpenkwekerij.
Prinsengracht 296
Twee bruggen verderop, tegenover de Berenstraat, vind je het Woonbootmuseum. Woonboten waren de oplossing voor het woningtekort in de jaren 1950 en zijn nog steeds populair. Binnen vind je alles wat een gewoon appartement te bieden heeft, maar dan op een kleinere schaal.
Prinsengracht 436
Loop door tot je bij nr. 436 bent. Dit monumentale neoclassicistische herenhuis huisvestte het weeshuis van de stad, maar is nu een gerechtshof.
Prinsengracht nr. 855-899
Het Deutzenhofje ligt achter de imposante voorgevel van de huizen op nr. 855-899. Het werd gesticht door Agneta van Deutz. Geflankeerd door twee cherubijnen en de wapenschilden van haar twee echtgenoten, staat op het gedenkteken boven de ingang: 'Agneta Deutz toont liefde en vroomheid, troost voor de armen en een voorbeeld voor de rijken.'
Ondanks deze vrome woorden was Agneta een dame om rekening mee te houden. Ze bouwde dit hofje om haar verkwistende zoon een mooie erfenis te ontzeggen.
7. Sla linksaf de Leidsestraat in.
De Leidsestraat is een van de belangrijkste winkelstraten van Amsterdam, een smalle straat met een tram die er doorheen rijdt.
EINDE WANDELING PRINSENGRACHT
Lees verder:
Hofjes en binnentuinen, groen in Amsterdam
Waar Anne Frank haar dagboek schreef
Westerker en Westertoren
Tulpmuseum en winkel