Stadswandeling Amsterdam Herengracht en omgeving
Deze city walk 'Amsterdam Herengracht en omgeving' met duidelijke loopaanwijzingen laat je de hoogtepunten van Amsterdam zien. Je loopt door China Town en de enige boeddhistische tempel in Nederland en daarna langs de Herengracht met zeventiende-eeuwse grachtenpanden. Je ziet ook het kleinste en het breedste huis van Amsterdam.
Herengracht; een statige gracht
De Herengracht omringt het stadscentrum en verbindt de Brouwersgracht in het noorden met de Amstel in het zuiden. De Herengracht werd gegraven in 1612. Samen met de Prinsengracht en de Keizersgracht bood het huisvesting aan de snelgroeiende bevolking van Amsterdam. Rijke kooplieden vestigden zich in de weelderig versierde grachtenpanden. Tegenwoordig zijn veel huizen langs de Herengracht te groot om in te wonen voor gezinnen. Nu zijn er kantoren, banken, advocaatkantoren en architectenbureaus gevestigd. De Herengracht ligt iets uit het centrum van Amsterdam en is daarom minder druk.
CITY WALK AMSTERDAM HERENGRACHT EN OMGEVING
BEGIN: Zeedijk
EINDE: Raadhuisstraat
1. Deze stadswandeling begint op de Zeedijk, de hoofdstraat van Chinatown.
Hier vind je een overvloed aan Chinese, Thaise en Vietnamese restaurants. Helemaal aan het begin van de Zeedijk, op nummer 1, vind je in 't Aepjen, een kroeg in een middeleeuws houten huis.
Lees verder over in 't Aepjen
Zeedijk 206 is de Fo Guang Shan He Hua-tempel, de grootste boeddhistische tempel van Europa en gebouwd in traditionele Chinese stijl. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00-15.50 uur.
Lees verder over de Fo Guang Shan He Hua-tempel
Zeedijk 143, Eetcafe Latei, voor een cappuccino en een snelle hap. Snuffel door de tweedehandsspullen, want dit cafe is ook een snuisterijenwinkel. Alles is te koop, van de stoel waarop je zit tot de klok aan de muur.
2. Loop verder over de Nieuwmarkt en ga de Kloveniersburgwal op.
Kloveniersburwal 29 is het Trippenhuis, het breedste huis van Amsterdam, 9 meter breed. Het huis werd gebouwd voor de twee broers Trip die in de zeventiende eeuw alle munitievoorraden van Europa beheerden. De schoorstenen lijken op kanonnen en militaire insignes sieren de grijze buitenkant.
Lees verder over het Trippenhuis
De koetsier van Trip woonde op Klovenierswal nr. 26. Dit huis is het smalste huis van Amsterdam, slechts 2,5 meter breed. Naar verluidt mopperde zijn koetsier en dat hij blij zou zijn met een huis ter grootte van de voordeur van Trip; en dat is wat hij kreeg.
3. Houd de gracht van de Kloveniersburgwal aan je rechterhand. Steek de Halvemaansbrug over, ga linksaf en loop langs de Amstel totdat je bij de Blauwbrug komt.
De Blauwbrug is helemaal niet blauw, maar vernoemd naar een eerdere houten brug die donkerblauw was geverfd. De huidige brug werd gebouwd in 1874 en is geïnspireerd op de Alexandre III-brug in Parijs, Frankrijk.
Ga op de brug staan voor een prachtig uitzicht over de Amstel. Aan de noordkant ligt het Stopera-complex met het stadhuis en het Muziektheater. Kijkend naar het zuiden, zie je de Magere Brug een van de meest gefotografeerde bruggen in Amsterdam.
Lees verder over bruggen en grachten in Amsterdam
4. Loop door naar de Amstelstraat (vervolg van de Blauwbrug) en loop tot het einde van de Amstelstraat, sla linksaf de Utrechtsestraat in, en dan rechtsaf de Herengracht op.
Stop even bij nr. 605, Museum Willet-Holthuysen, als je een glimp wilt opvangen van het leven in het zeventiende-eeuwse Amsterdam.
Lees verder over Museum Willet-Holthuysen
5. Ga door tot aan de brug die de Reguliersgracht en de Herengracht overspant.
Ga op de brug staan voor een spectaculair uitzicht op vijftien bruggen. Zes boogbruggen op een rij strekken zich voor je uit. Aan de linkerkant zie je nog zes bruggen over de Herengracht. Aan je rechterhand zijn er nog twee. De vijftiende brug is de brug waarop je staat.
6. Loop verder over de Herengracht
Op 502 is het Huis met de Pilaren, de officiële residentie van de burgemeester van Amsterdam. Een gedenksteen op de gevel herinnert aan de benarde situatie van de slaven. In de zestiende eeuw woonde Paul Godin hier. Hij was het hoofd van de West-Indische Compagnie en een slavenhandelaar.
Op Herengracht 508-510, twee huizen met dubbele halsgevels met zeegoden en tritons. De goden zitten op dolfijnen terwijl ze half mens, half vis zijn en hun hoorns laten schallen om de storm te bedaren. In de zeventiende eeuw waren Amsterdamse gevels statussymbolen. Er was een tekort aan grond en huiseigenaren werden belast op basis van de breedte van hun voorgevel. Een hoge puntgevel toevoegen was een manier om je rijkdom te tonen.
Kattenliefhebbers zullen spontaan gaan spinnen bij de kunstcollectie van kattenbeeldjes, kattenportretten, kattenschilderijen, kattenpop-art en kattenkunst in Het Kattenkabinet, het kattenmuseum, aan de Herengracht 497.
Lees verder over het Kattenkabinet
Het De Vicq Huis, Herengracht 476, is een 17e-eeuws dubbelhuis. Beelden van Mercurius, Venus en een spiedende adelaar kijken uit op de straat. Als je van mening bent dat dit huis grote bordestreden naar de voordeur heeft, loop dan door naar nummer 480 om een nog grotere te zien.
De meest gewilde grachtenpanden van Amsterdam liggen rond de Gouden Bocht. Deze bocht van de Herengracht tussen de Vijzelstraat en de Leidsestraat is het stuk waar rijke kooplieden in de 17e eeuw hun weelderige huizen bouwden.
Loop verder over de Herengracht naar nummer 380, gebouwd in de stijl van een Frans kasteel. Vrolijke cherubijnen sieren de erkers en liggende figuren verfraaien de gevel. Het is de thuisbasis van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Het drie kilometer lange archief herbergt oorlogsdocumenten, waaronder het dagboek van Anne Frank. Op 3 mei 2010 ging het dagboek naar het Anne Frank Huis waar het permanent is tentoongesteld in de Dagboekkamer, gebouwd ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van het Anne Frank Huis.
Herengracht 366 – 368, de Cromhouthuizen, zijn gebouwd voor Jacob Cromhout, wiens familienaam 'gekromd hout' betekent. Dit is precies wat je in de gevelsteen ziet gekerfd; een kromme houtstam.
Op Herengracht 170 is het Bartolotti-huis. Willem van den Heuvel, invloedrijk en rijk, gaf Hendrick de Keyser, de meest gevierde architect van Amsterdam, de opdracht een woning te ontwerpen die paste bij zijn status. Van den Heuvel erfde een flinke som geld van zijn Italiaanse oudoom en om hem te eren, veranderde Van den Heuvel zijn voornaam in Guillelmo en nam hij de familienaam van zijn oom aan, Bartolotti.
Lees verder over het Bartolotti-huis
7. Loop terug en sla rechtsaf de Raadhuisstraat in.
Italiaans Eetcafé, Il Panorama, serveert smakelijke pizza's, verleidelijke pastagerechten en knapperige broodjes gevuld met geitenkaas overgoten met honing en gegarneerd met frisse appelstukjes.
EINDE VAN DE HERENGRACHT CITY WALK
Volgende wandeling:
Vorige wandeling: