amsterdam stoperaamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleindam masterdamamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winter

Koninklijk Theater Carré

Koninklijk Theater Carré is zeer waarschijnlijk het beroemdste en populairste theater van Amsterdam en misschien wel van heel Nederland. Hier ga je naar toe voor theater, opera, concerten en musicals. Ooit was Carré het huistheater van Toon Hermans. Een keer per jaar, tijdens de Kerstdagen, is Carré weer even alleen maar circus.

Amsterdam_carre.JPG

Het gebouw

Koninklijk Theater Carré heeft een toplocatie in hartje Amsterdam met een wijds uitzicht over de Amstel. Eind negentiende eeuw kwam Oscar Carré, Duitser van geboorte, met zijn reizend circus naar Amsterdam en besloot te blijven. Hij bouwde een soort houten tent die op last van de brandweer vervangen moest worden door een brandveiliger stenen gebouw. Dit nieuwe gebouw is een kruising tussen een circustent en een theater.

Circus Carré
Circus Carré was in de wintermaanden een magneet voor rondreizende circusartiesten die het publiek kwamen vermaken. De rest van het jaar stond het theater leeg want de circusvoorstellingen waren elders. Het gat werd gevuld met Variété Theater, razend populair in het begin van de twintigste eeuw; een mix van circus en revue. Bekende Nederlandse variété-artiesten die in Carré optraden waren conferancier Gerard Walden, zangeres Annie de Reuver en accordeontrio The Three Jacksons.

Koninklijk Theater Carré
Tegenwoordig is Carré een multifunctioneel theater. Bekende internationale en nationale artiesten treden hier op. Het prachtige ronde interieur is op zijn best tijdens het Kerstwintercircus wanneer Carré weer straalt en glanst zoals weleer.

Rondleiding Carré
Tijdens een rondleiding door het gebouw kun je een kijkje nemen in de kleedkamers, op het toneel en andere plekken achter de schermen, maar er gaat niets boven het bijwonen van een voorstelling. De rondleidingen zijn op zaterdagochtend om 11.00 en duren een uur.

Tip van de redactie van Amsterdam-Nu: Begin je theateravondje in Bistro de Carrékelder, open vanaf 17 uur zodat je op je gemak kunt eten en toch op tijd voor de voorstelling kunt zijn.

Adres
Koninklijk Theater Carré
Amstel 115-125
Amsterdam

foto Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
06-07-2023

Corrie Ahmed | Op welke datums zijn de rondleidingen en kun je ook met twee personen aansluiten?

06-07-2023

Corrie Ahmed | Op welke datums zijn de rondleidingen ?Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video