grachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumdam masterdamamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtplein

Kijk altijd omhoog

Kijk altijd omhoog wanneer je langs de grachten in Amsterdam slentert. De mooiste versierselen vind je hoog op de gevels van de grachtenpanden. Bekijk de Art Deco-gevel van het Tuschinski-theater, de Munttoren en het Huis met de Hoofden. Wanneer je niet omhoog kijkt, heb je Amsterdam maar half gezien. 

Amsterdam_gevel-grachtenpand.jpg
                                                                          Klokgevel met hijsbalk

Voorover hellende huizen

Je hoeft je geen zorgen te maken dat de muren instorten. De vooroverhellende gevels van veel Amsterdamse huizen in het centrum zijn met opzet zo gebouwd. Het trappenhuis in deze huizen is smal en steil. Bij verhuizingen worden alle spullen naar boven gehesen met een hijsbalk die meestal permanent aanwezig is in de nok van de grachtenpanden. Wanneer de gevel naar voren helt, kunnen de goederen niet tegen de muur komen en wordt er niets beschadigd.

Art Deco Pathé Tuschinski
Het markante gebouw van Pathé Tuschinski in de Reguliersbreestraat 26 is een mengeling van Art Deco en Amsterdamse School stijl. De gevel bestaat uit blauw-grijze geglazuurde tegels en prachtige sculpturen. Opvallend zijn de twee torens die als het ware het publiek naar binnen roepen. Het weelderige interieur kun je bewonderen wanneer je een voorstelling in het theater bijwoont.

Amsterdam_theater_tuschinski_amsterdam.jpg

Munttoren
De spits van de Munttoren aan het Muntplein wordt gevormd door een achthoekige lantaarn bekroond door een opengewerkte bol waarin het carillon hangt. Het carillon bestaat uit 38 klokken. Elk uur en half uur wordt aangegeven met één slag. Op bijzondere dagen bespeelt de beiaardier het carillon.

Het huis met de hoofden
Aan de Keizersgracht 23 staat een elegant grachtenhuis waarvan de gevel is versierd met zes hoofden. Het verhaal gaat, dat op een avond toen de huismeid alleen thuis was, zij zes inbrekers op heterdaad betrapte. Ze onthoofde de zes en hing de zes hoofden aan de voorgevel van het huis. In werkelijkheid zijn de borstbeelden op de gevel zes Romeinse Goden: Apollo, Ceres, Mercurius, Bacchus, Minerva en Diana.

De beste tijd voor 'gevel-kijken'
Blijf omhoog kijken wanneer je in Amsterdam wandelt want er is nog veel meer te zien. De beste tijd voor gevel-kijken is in de herfst of de winter wanneer de bomen weinig bladeren hebben.

foto Marianne Crone 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video