Rondleiding Stadsschouwburg
Ontdek de geschiedenis van de Stadsschouwburg in Amsterdam en neem een kijkje achter de schermen en kom op allerlei plaatsen die normaal niet voor bezoekers toegankelijk zijn. De Stadsschouwburg heet nu Internationaal Theater Amsterdam. In 2018 fuseerde de stadsschouwburg met Toneelgoep Amsterdam en zijn nu het Internationaal Theater Amsterdam.
Het Internationaal Theater Amsterdam aan het Leidseplein in Amsterdam is een beschermd monument en van binnen nog mooier dan van buiten. Gedurende de anderhalf uur durende rondleiding leer je de geschiedenis van het gebouw en hoor je veel grappige anekdotes.
Bezienswaardig in het theater
1. In het theatercafe,de ITA Brasserie, hangt een enorme kroonluchter die afkomstig is uit het voormalige warenhuis Hirsch & Cie op het Leidseplein, een chic modehuis dat in 1976 gesloten werd o.a. vanweg het ouderwetse imago.
2. De Grote Zaal en de Rabozaal. De Grote Zaal heeft een klassiek uitstraling en is hoefijzervormig. De Koninklijke Loge bevindt zich in het midden van het eerste balkon en aan weerszijden van het podium zijn twee loges met prachtig stucwerk
3. De Rabozaal is een modern en sober en kan op verschillende manieren kan worden ingedeeld.
4. Monumentale trappen, bordessen en gangen. In de gangen en trappenhuizen hangen schilderijen van toneelspelers ook staan er diverse portretbustes. Er zijn een portretten van Louis Bouwmeester als Shylock in De koopman van Venetië en Esther de Boer-van Rijk als Kniertje in Op hoop van zegen.
Video
Niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te gaan? Bekijk dan deze video. De directeur van de Schouwburg gaat je voor en laat je alles zien; de grote zaal, de Rabozaal, Stanislavski, foyers, kleedkamers en repetitieruimtes. Je loopt met hem de trappen op, je loopt over het toneel en hij vertelt waarom theaters altijd tweemaal zo hoog zijn als de de hoogte die je ziet en nog een heleboel andere wetenswaardigheden.
Adres:
Internationaal theater Amsterdam
Leidseplein 26
Amsterdam
Wanneer:
Op zaterdagmiddag om 15.00 uur (tenzij er een evenement is). Iedere eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door het gebouw en kom je e in delen van het theater die anders niet openbaar toegankelijk zijn.