Andries en Gerard Bicker
Je bent in het Rijksmuseum in Amsterdam en de Nachtwacht heb je al tig keer gezien, ga dan naar zaal 2.18 voor twee bijzondere portretten; Andries en Gerard Andriesz Bicker, vader en zoon. De schilder, Bartholomeus van Helst, laat in deze twee portretten duidelijk de generatiekloof zien. De vader is geportretteerd als een ernstige, serieus persoon, de zoon frivool en modern.
Bartholomeus van Helst
De portretten van Andries Bicker en dat van zijn zijn zoon Gerard Andriesz Bicker werden in 1642 geschilderd door Bartholomeus van Helst, de voornaamste portretschilder van de Amsterdamse rijke burgerij. Midden zeventiende eeuw was de familie Bicker, bestaande uit vier broers, de machtigste familie in Amsterdam. Ze hadden het voor het zeggen zowel in de politiek als op economisch gebied. Geen wonder dat Andries Bicker zichzelf, zijn vrouw en zijn zoon liet portretteren. Hij gaf de opdracht aan Bartholomeus van der Helst die naam had gemaakt met een schutterstuk waarop de compagnie van Andries' achterneef was uitgebeeld.
Andries Bicker geschilderd door Bartholomeus van Helst
Twee bijzondere portretten
Wanneer je kijkt naar de portretten van Andries en Gerard Andriesz Bicker zou je niet denken dat dit vader en zoon zijn. De vader kijkt je recht in de ogen. Gekleed in stemmig zwart met toen al ouderwetse plooikraag, ziet hij er statig uit zoals dat past bij zijn ambt. Hij was burgemeester van Amsterdam en vertegenwoordigde de stad in de Staten Generaal. Zijn zoon is vadsig en opzichtig uitgedost in parelgrijs, zalmkleur en goud-beige. Zijn kostuum heeft een modieuze platte kraag en hij heeft handschoenen bij zich, het mode item van die dagen. Vandaag zou hij een i-Phone in zijn hand hebben gehad. We kunnen er vanuit gaan dat de generatiekloof tussen vader en zoon groot moet zijn geweest.
Tip van de redactie van Amsterdam-Nu: Koop je ticket voor het Rijksmuseum online en vermijd de lange wachtrij!
Bestel hier je ticket online
Gerard Andriesz Bicker geschilderd door Bartholomeus van Helst
Het portret van Andries’ vrouw bevindt zich in de Staatliche Kunstsammlungen in Dresden.
Adres:
Rijksmuseum
Museumstraat 1
Amsterdam
Openingstijden
dagelijks 09.00-18.00 uur.