amsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperadam masterdamamsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-voc

Zaanse Schans, Volendam en Marken

Lekker paling eten in Volendam, erwtensoep op het eiland Marken en naar huis gaan met een pot Zaanse mosterd, lijkt je dat iets? Een uitstapje naar de Zaanse Schans, Volendam en Marken is niet alleen voor buitenlandse toeristen leuk. Ook wanneer je je leven lang al in Nederland woont, is een bezoek aan de 'grote drie' leuk, gezellig en verrassend. 

Amsterdam_zaanse_schans_molen.JPG

TIP: boek deze excursie van tevoren online, inclusief een gratis rondvaart van 1 uur.

Boek hier de excursie naar de Zaanse Schans, Volendam en Marken!

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is niet zomaar een openluchtmuseum - het is een historische woon- en werkbuurt. Tussen de jaren 1960 en 1970 werden uit de omgeving van Zaandam een aantal zeventiende en achttiende eeuwse huizen en bedrijfsgebouwen naar de Zaanse Schans verplaatst. Deze buurt staat nu vol met houten molens, schuren en woningen in Zaanse houtbouw architectuur. Hier staat de eerste winkel van Albert Heijn met de oorspronkelijke inrichting en invertaris. Ook is er een klompenmakerij, een kaasmakerij en natuurlijk heel veel molens.

Volendam
Volendam lijkt te bestaan uit één lange straat die over de dijk loopt met aan weerszijden een aaneenschakeling van souvenirwinkeltjes en horeca. Zodra je beneden achter de dijk komt, ontdek je schilderachtige steegjes en bakstenen huizen met houten geveltoppen. In het Volendams Museum zie je een expositie van Volendamse klederdracht, oude interieurs en alles wat met visserij te maken heeft. Heel bijzonder is het sigarenbandjeshuis met mozaïeken en decoraties van 11 miljoen sigarenbandjes.

Amsterdam_zaanse_schans_huis.JPG

Marken
Volendam en Marken worden altijd in een adem genoemd maar zijn totaal verschillend. Om te beginnen is Volendam voornamelijk katholiek en Marken protestants en verder lijkt de architectuur en de klederdracht helemaal niet op elkaar. De houten huizen op het eiland Marken zijn donkergroen geschilderd. Binnen pronken aardewerk en siervoorwerpen. In de bedsteden is een la die vroeger als wieg werd gebruikt. Het Marker Museum is gehuisvest in zes historische panden. In één van deze huisjes kun je zien hoe het interieur van een vissersgezin eruit zag in de jaren 1930.

Rondvaart
Bij deze dagexcursie (6-7 uur) is ook een rondvaart van 1 uur door de grachten van Amsterdam inbegrepen. Die mag je maken op een tijdstip dat jou uitkomt.

Disclaimer
De excursies worden voortdurend aangepast aan de wensen van de bezoekers. Daarom kan de beschrijving enigszins afwijken. Lees daarom altijd de productbeschrijving.

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video