amsterdam stoperaamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumamsterdamgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocdam masterdam

Het meisje met de parel

Het Mauritshuis in Den Haag herbergt een wereldberoemde kunstcollectie bestaande uit voornamelijk schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de zeventiende eeuw. Wanneer je veel musea in Amsterdam hebt gezien, is een dagje Den Haag met als hoogtepunt het Mauritshuis zeker de moeite waard. 

Amsterdam_meisje_met_de_parel.jpg

Amsterdam heeft beroemde musea met vermaarde schilderijen uit de Gouden Eeuw van Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en vele andere beroemde kunstenaars. Maar wanneer je 'het meisje met de parel' van Johannes Vermeer wilt zien, zul je naar het Mauritshuis in Den Haag moeten gaan.

TIP: Bestel tickets voor het Mauritshuis van tevoren online!

Bestel hier online tickets voor het Mauritshuis

Kunstwerken in het Mauritshuis
Het Mauritshuis is een huiselijk museum. In de klassieke zalen van dit zeventiende-eeuwse monument kun je publiekslievelingen zien zoals 'Gezicht op Delft' van Vermeer, 'De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp' van Rembrandt en 'De stier' van Paulus Potter. Het 'Puttertje' van Fabritius is door de bestseller 'The Goldfinch', oftewel het puttertje, van Donna Tartt nog beroemder geworden dan dat het al was.

Het interieur van het Mauritshuis
Niet alleen de collectie, ook het gebouw is prachtig. Gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post in Hollands-classicistische bouwstijl, diende het als stadspaleis voor Johan Maurits van Nassau-Siegen. Bezoekers lopen de statige trap op en gaan dan met een glazen lift of brede trap naar een lichte moderne foyer die het oorspronkelijke Mauritshuis verbindt met de nieuwe vleugel. In de nieuwe vleugel, de Royal Dutch Shell vleugel, zijn tijdelijke tentoonstellingen. In het klassieke deel van het Mauritshuis vind je de vaste collectie. In de nieuwe vleugel zijn ook de brasserie en de museumwinkel.

Met de auto of trein naar het Mauritshuis
Den Haag is slechts 60 kilometer van Amsterdam. Met de auto of trein ben je er zo. Parkeren doe in de Pleingarage op het Plein vlak voor het Mauritshuis. Het tarief is €1 per 15 minuten en het maximum dagtarief bedraagt €30. Er zijn twaalf electriche oplaadpunten. Wanneer je met de trein komt, is het een klein kwartier lopen van Den Haag Centraal naar het Mauritshuis. - toon wandelroute op kaart

Adres
Mauritshuis
Korte Vijverberg 8
Den Haag

Openingstijden
Maandag 13.00-18.00 uur
Dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur

Belangrijke musea in Amsterdam:
Rijksmuseum: een schatkist vol kunst
Stedelijk museum voor moderne kunst
Van Goghmuseum, Amsterdam


Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video