amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumdam masterdamamsterdam stoperaamsterdam-rembrandtplein

Pepernoten en kruidnoten

Pepernoten horen bij Sinterklaas. Vanaf eind oktober liggen de pepernoten weer in de winkel. Na het Sinterklaasfeest op 5 december verdwijnen ze. Amsterdam heeft nu een winkel waar je het hele jaar pepernoten, kruidnoten en speculaas kunt kopen!

Amsterdam_pepernoten_kruidnoten.jpgPepernoten versus kruidnoten
Vaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen pepernoten en kruidnoten. Allebei strooigoed van Sinterklaas, maar van geheel andere samenstelling. De ingredienten van pepernoten zijn roggemeel en anijs, van kruidnoten tarwebloem en speculaaskruiden - een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Pepernoten zijn zacht en een beetje taai, kruidnoten zijn krokant. De smaak van pepernoten lijkt op die van taai-taai en van kruidnoten op speculaas.

Strooigoed
Pepernoten, meestal gemengd met suikersnoepjes, worden niet op een schaaltje gelegd en dan rondgediend, pepernoten worden gestrooid door Zwarte Piet. In plaats van suikergoed voegde men vroeger muntjes toe. Volgens een legende kon de vader van drie meisjes hun bruidsschat niet betalen en dwong ze in de prostitutie te gaan. Toen Sinterklaas de meisjes tegenkwam, gooide hij hen een aantal munten toe zodat ze de bruidsschat alsnog konden betalen.

Waarom PEPERnoten?
De oorspronkelijke ingredienten van pepernoten waren tarwemeel gemengd met honing, stroop of suiker en peper en anijs. Aangezien peper in de zestiende eeuw duur was, werd het weggelaten. De pepernoten bleven even lekker.

Pepernotenwinkel in Amsterdam
Heb je in juli vreselijke trek in pepernoten? Dat is geen probleem meer sinds er in Amsterdam een pepernotenwinkel is. Je kunt hier de gewone – met anijs – pepernoten kopen maar ook met gember, kaneel of nootmuskaat. Verder zijn er kruidnootjes met de smaken chocola, yoghurt, stroopwafel en cappuccino. In totaal kun je in deze speciaalzaak terecht voor 35 soorten pepernoten en kruidnoten! Daarnaast vind je hier het hele jaar taai-taai en speculaas.

Adres
Pepernotenwinkel
Singel 500
Amsterdam

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag 11.00-19.00 uur
Zaterdag 10.00-19.00 uur
Zondag 12.00-19.00 uur

foto Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video