amsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamdam masterdamamsterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stopera

Geschiedenis van de vleeskroket

De Zwitsers hebben hun raclette, de Italianen hun pizza, de Fransen hun boeuf Bourguignon en de Nederlanders hun kroket en bitterbal. Want dat is precies hetzelfde, alleen heeft de bitterbal een andere vorm.

Amsterdam_vleeskroket.jpgCroquet of kroket?
De kroket – populair en lekker tussendoortje – kun je zo uit de hand eten of op een zacht broodje. Een lik mosterd hoort erbij. Nederlanders claimen de kroket als een nationaal gerecht, maar helaas is dat niet helemaal waar. De Fransen hadden hun croquet al ten tijde van Lodewijk XIV. Sommige Nederlanders zullen zich zeker de spelling croquet herinneren want zo schreven wij dit woord ook vroeger. Tot 1996 was dit de voorkeursspelling. Met de invoering van de nieuwe spelling op 1 augustus 1996 werd croquet – kroket. De smaak bleef hetzelfde.

De ouderwetse kroket
Naar men zegt stond het eerste recept voor de kroket in Moderne Kookkunst, een receptenboek uit 1851 geschreven door Maria Haezebroeck. Maar kroketten moeten lang daarvoor ook hebben bestaan omdat het een manier is om restjes gaar vlees niet te hoeven weg te gooien. De restjes vlees werden vermengd met een dikke bechamelsaus. Er werden balletjes van gemaakt die gepaneerd werden met vers broodkruim en dan in de koekepan in reuzel gebakken.

Wereld-kroket
Aangezien de kroket een manier is om restjes te verwerken, vinden we kroketten in een groot aantal landen, waarschijnlijk omdat niemand eten wil weggooien. Ieder land heeft zijn eigen vorm voor de kroket van rond tot langwerpig. Ook de vulling verschilt van land tot land. In Indonesie is de vulling aardappel en kip, in Belgie garnalen, in Hongarije aardappel, ei en nootmuskaat en in Ierland, aardappel en ui. Uiteraard zijn er nog veel meer varianten.

De moderne kroket
De moderne Nederlandse kroket is gemaakt van een dikke vleesragout van rund- of kalfsvlees. Wanneer het mengsel koud en stijf is, wordt de kroket in de juiste vorm gerold, door losgeklopt ei gehaald, vervolgens door paneermeel en dan nog een keer door ei en paneermeel. Zo krijgt de kroket een stevig korstje. Daarna wordt de kroket gefrituurd tot het korstje knapperig is en de inhoud zacht.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video