








Een kapsalon kun je eten
Een kapsalon kun je eten. Dat doe je meestal in een snackbar, maar je kunt hem ook zelf maken. Wanneer je je home-made kapsalon in een aluminium bakje serveert, is het helemaal echt. De kapsalon is een Nederlands bedenksel. Inmiddels is deze snack zo populair dat dit gerecht ook buiten Nederland favoriet is.

Wat is een kapsalon?
Het begon in 2003 in een shoarmazaak in Rotterdam toen een kapper trek had in een snack, nu bekend als 'kapsalon', maar iets anders wilde dan gewoon shoarma. Hij kreeg een aluminium bakje met daarin lagen patat, shoarma-vlees, twee plakken gesmolten kaas, knoflook-saus en sambal, O ja, en wat sla erop voor de gezonde touch.
De bakermat van de Kapsalon is shoarmazaak El Aviva in de wijk Delfshaven in Rotterdam. Eigenaar Derwis Bengu is zo trots als een pauw op zijn beruchte snack.
Wie was de bedenker van de kapsalon?
Toch is de vette hap niet zijn eigen uitvinding. De geestelijk vader was kapper Nataniël Gomes van kapsalon Tati, een paar deuren verderop. Gomes bestelde altijd een bak friet met shoarma en saus bij El Aviva. Later werden de sla en de kaas daar nog aan toegevoegd voor de gezondheid.
Als hij anderen op pad stuurde om zijn snack te halen, zei hij: 'Zeg maar kapsalon. dan snappen ze het wel.' Toen andere shoarmazaken het recept overnamen, begon de Kapsalon aan zijn doorbraak.
Kapsalon-liefhebbers maken er bijna ruzie over wat de lekkerste combinatie is. Met shoarmavlees of met döner kebab? En met geraspte kaas of toch die hele plakken?
Kapsalon met een eigen draai
Het is een geniale vondst, en je kunt er oneindig mee variëren: met gekookte aardappeltjes, daaroverheen een tongfiletje en truffelmayonaise. Dan een mooie, subtiele Italiaanse kaas erbovenop. Welke combinatie je ook bedenkt, de kapsalon is niet meer weg te denken uit het snackbar menu.
Gewoon een broodje shoarma maar dan net even anders
Eigenijk is kapsalon een variant op een broodje shoarma. Neem frieten, shoarma, tomaat, komkommer, knoflooksaus, sambal en gesmolten kaas en je hebt een kapsalon althans één van de vele combinaties. Er zijn allerlei varianten op deze populaire snack, waaronder een geheel veganistische kapsalon.
De samenstelling wil nog wel eens veranderen maar wat bleef was het aluminium bakje en de patat. Shoarma kan döner zijn of zelfs vis. Ook met de saus en de kaas wordt stevig gevarieerd.
De meeste snackbars in Amsterdam hebben een kapsalon op hun menu staan. Het is een caloriebom, maar wel lekker tot de laatste kruimel.
Travel Amsterdam in a Minute
Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video