amsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdamdam masterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdam

Nederlandse snackbar en street food

Wanneer je in Amsterdam bent, moet je zeker een snackbar bezoeken want daar hebben ze allerlei lekkernijen die gefrituurd worden en verheven zijn tot street food, een chique naam voor 'op straat eten' in plaats van in een restaurant. Van sjokken in Amsterdam krijg je trek. De snelste manier om dat gevoel te stillen is een bezoekje aan de FEBO of de snackbar of een beetje gezonder, de haringkraam.

Amsterdam_street_food_(5)_febo_automatiek.jpg

5x streetfood in Amsterdam

1. Vlaardingse Haringhandel voor haring
2. FEBO voor kroket en frikandel
3. Manneken Pis en Vleminckx voor Vlaamse friet
4. IJscuypje voor ijs en stamppot
5. Snackbar voor bamibal, patatje oorlog en kapsalon

TIP: Ga mee met een culinaire tour door Amsterdam, met onderweg verschillende snacks en delicatessen, o.a haring en iets uit de snackbar. Tegelijkertijd zie je enkele Amsterdamse bezienswaardigheden zoals de Schreierstoren, de Dam en het Paleis op de Dam.

Boek hierje tickets voor de Culinaire Tour

1. Haring, poffertjes en stroopwafels
De Albert Cuypmarkt is een van de beste plekken om typisch Nederlandse lekkernijen te kopen en te eten zoals haring, poffertjes en stroopwafels. De Vlaardingse Haringhandel (Albert Cuypstraat 89), is een haringkraam met het hele jaar door verse haring. Wandel over de markt en je vindt kraampjes met poffertjes en stroopwafels.

Amsterdam_street_food_febo_amsterdam.jpg

2. Kroket en Frikandel
De FEBO, een automatiek, is perfect voor 'uit de muur eten'  (FEBO: Leidsestraat 94, Oudezijds Voorburgwal 33, Reguliersbreestraat 37). Kroket is de prijswinnaaar van de lekkerste Nederlandse snack, frikandel komt op de tweede plaats en daarop volgt de bamischijf.

3. Vlaamse en Hollandse frieten
Het belangrijkste verschil tussen Vlaamse en Hollandse frieten is het type olie dat wordt gebruikt. Vlaamse frieten gebruiken ossenvet en Hollandse frieten plantaardige olie. Een ander verschil is dat Vlaamse frieten dikker worden gesneden. Friet gaat samen met mayonaise of frietsaus. Frietsaus lijkt op mayonaise, maar bevat slechts 25% vet (mayonaise minstens 70%) en is meestal zoeter.

Amsterdam_street_food__vleminkxs.jpg

De beste plekken in Amsterdam voor Vlaamse frieten:
Vlaams Friethuis Vleminckx de Sausmeester, Voetboogstraat 33. Je hebt de keuze uit 25 verschillende sauzen, waaronder mayonaise, ketchup, currysaus, sambal, appelmoes, tartaarsaus, groene pepersaus, citroenmayonaise, knoflooksaus, mosterd, BBQ-saus en meer.

Manneken Pis, Damrak 41. De porties zijn enorm. Een Schanulleke is een kleine portie, het beste voor kinderen en kleine eters, een Urbanus is een medium portie en een Obelix is bijna een kilo friet. Schanulleke is een Vlaams stripfiguur uit de serie Suske en Wiske, Urbanus is een Vlaamse komiek en Obelix is een stripfiguur uit de boekenreeks Asterix.

Amsterdam_street_food_friet.JPG

4. IJs in de zomer, stamppot in de winter
IJscuypje, Prinsengracht 292 serveert in de zomer ijs en in de winter stamppot, een Nederlandse klassieker gemaakt met aardappelpuree en groenten. Kies een van de klassieke ijssmaken zoals vanille, hazelnoot en chocolade of wees wat avontuurlijker en probeer stroopwafel, drop, speculaas of appeltaartsmaak. IJscuypje heeft ook heel veel verschillende sorbets, waaronder mango, citroen, aardbei en framboos.

5. Gefrituurd fastfood en patatje oorlog
Snackbars vind je overal in Amsterdam: Heertje Friet, Herengracht 169, Emmanuel Snackbar Amsterstraat 47, Flemish Fries Snackland, Damrak 58 liggen centraal. Een snackbar is een klein eetcafé met een assortiment aan Nederlands gefrituurd fastfood zoals bamibal, kroket, berehap, friet, kapsalon en patatje oorlog.

Kapsalon betekent kapperssalon en is bedacht door een kapper die zijn lokale snackbar vroeg om al zijn favoriete fastfood in één gerecht te combineren. Dit is wat hij kreeg: frietjes bedekt met döner kebab en gesmolten kaas, vervolgens belegd met wat sla en tomaten en geserveerd met knoflooksaus en sambal.

Amsterdam_street_food_kapsalon.jpg

Patatje oorlog bestaat uit frietjes belegd met mayonaise, pindasaus, gesneden rauwe uien en ketchup.

Patat of friet?
De officiele naam is patates frites, verbasterd tot patat friet en daarna afgekort tot patat of friet.
Friet of patat hangt af van de regio waarin je je bevindt. In het noorden van het Nederland, boven de rivieren, is patat de meest gangbare term, terwijl in het zuiden friet wordt gebruikt.

foto's Marianne Crone  

Volgend artikel: Stamppot bij Moeders, restaurant met Hollandse keuken
Vorig artikel: Pannenkoekenboot pannenkoeken zoveel als je kunt eten 

 Amsterdam_street_food_friet_en_kroket.JPG

Amsterdam_street_food_haring.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video