Stroopwafels op de Albert Cuyp
Als je over de Albert Cuypmarkt loopt, komt de onweerstaanbare geur van versgebakken stroopwafels je al gauw tegemoet. Het is duidelijk dat je de goede kant op loopt.
Stroopwafelkraam
De stroopwafelkraam op de Albert Cuyp in Amsterdam is wereldwijd bekend. Lees je een in-flight magazine tijdens een vakantievlucht, geheid dat er een artikeltje over stroopwafels en de Albert Cuyp in staat. Stroopwafels zijn typisch Nederlands en onweerstaanbaar lekker. Ga je te buiten aan een mega-stroopwafel, vers gebakken. Voor de prijs van €1,50 hoef je het niet te laten. Wist je trouwens dat iedere wafelbakker zijn eigen recept heeft en dat alle stroopwafels een beetje verschillend smaken. Het is trouwens heel makkelijk om stroopwafels zelf te maken. Je hebt dan wel een wafelijzer nodig.
Goudse Stroopwafels
In het begin van de negentiende eeuw zagen stroopwafels er anders uit dan nu. Ze smaakten ook anders. Een Goudse bakker gebruikte koeksnippers, deegresten en stroop als ingrediënten. Deze wafels waren erg goedkoop en werden dan ook armenkoeken genoemd. Al gauw gingen meerdere bakkers in Gouda zich toeleggen op het bakken van stroopwafels. Tot het eind van de negentiende eeuw was de stroopwafel een Gouds produkt. In de twintigste eeuw werd de stroopwafel ook op de kermis en op markten buiten de stad gebakken. Maar, tot op de dag van vandaag staat de wafel bekend als Goudse stroopwafel.
Adres
Goudse stroopwafelstand
Albert Cuypmarkt
Albert Cuypstraat
Amsterdam
Nog meer Albert Cuyp.
foto Marianne Crone