amsterdam-winter-vocdam masterdamamsterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdam

European Sleeper nachttrein naar Berlijn en Praag

De European Sleeper is een slaaptrein die Amsterdam verbindt met Berlijn en Praag. Stap 's avonds in en arriveer de volgende ochtend in Berlijn of Praag. deze nachttrein begint in Brussel en rijdt vervolgens via Antwerpen, Rotterdam en  Amsterdam naar Berlijn Haubtbahnhof en dan naar het Centraal Station van Praag, Praha hlavní nádraží, afgekort tot Praha hl, midden in het hart van de stad. Als je op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor een reis per vliegtuig of auto, dan is de slaaptrein een goede optie!

Amsterdam_nachttrein_praag_european_sleeper.jpg

Wat is de European Sleeper?
De European Sleeper is een start-up opgericht door twee Nederlandse treinliefhebbers, Chris Engelsman en Elmer van Buuren, volledig gefinancierd door kleine investeerders. In 2023 lanceerden ze hun eerste route van Brussel naar Berlijn, en in het voorjaar van 2024  breidden ze de route uit naar Praag.

Er waren wat hobbels te nemen zoals de bureaucratie die gepaard gaat met het samenwerken met de verschillende nationale vervoerders in de landen waar de trein doorheen gaat. De spoorwegen investeren al tientallen jaren niet meer in slaaptreinen en met deze erfenis worstelt de European Sleeper. Dit is dan ook de reden waarom zij werken met relatief oud materieel.

Amsterdam_nachttrein_praag_station.jpg

Dienstregeling European Sleeper
De reistijd van de Europese Slaaptrein van Brussel naar Praag duurt 15 uur en doet 16 stations aan in België, Nederland, Duitsland en Tsjechië.

Op maandag, woensdag en zaterdag vertrekt de trein  om 19.22 uur uit Brussel. De aankomst in Praag is de volgende dag om 10.56 uur.
Op zondag, dinsdag en donderdag is het vertrek uit Praag om 18.04 uur en de aankomst in Brussel is de volgende dag om 9.27 uur.

Amsterdam – Berlijn
Amsterdam vertrek 22.34 – Berlijn aankomst 06.18 (de volgende dag)
Berlijn vertrek 22.56 – Amsterdam aankomst 06.26 (de volgende dag)

Amsterdam – Praag
Amsterdam vertrek 22.34 – Praag aankomst 10.56 (de volgende dag)
Praag vertrek 18.04 – Amsterdam aankomst 06.26 (de volgende dag)

Twee stations in België om op de trein te stappen
1. Brussel Midi / Zuid om 19.22
2. Antwerpen Centraal om 20.21

Zes stations in Nederland om op de trein te stappen
1. Roosendaal om 20.44
2. Rotterdam Centraal om 21.11
3. Den Haag HS om 21.42
4. Amsterdam Centraal om 22.34 uur
5. Amersfoort Centraal om 23.12
6. Deventer om 23.52

Amsterdam_nachttrein_praag__slaapplaats.jpg

Slaapmogelijkheden
Er zijn drie slaapmogelijkheden. Coupés voor alleen vrouwen zijn op aanvraag beschikbaar. Er is geen restauratiewagen, maar drankjes en snacks kunnen bij het treinteam worden gekocht. Drie boekingsopties: slaapplaatsen met het meeste comfort, ligplaatsen met of zonder airconditioning en zitplaatsen de voordeligste optie.

Slaapplaatsen
* Te boeken voor een, twee of drie personen
* Zitplaatsen en tafeltje
* Oplaadpunt aanwezig
* Drie bedden per coupé
* Eigen wastafel en gedeeld toilet
* Coupé van binnenuit afsluitbaar
* Handdoeken en toiletartikelen inbegrepen
* Ontbijt, mineraalwater en welkomstdrankje inbegrepen

Ligplaatsen
* Standaard 6-persoons coupé
* Comfort 5-persoons coupé met airconditioning
* Zitplaatsen overdag, stapelbedden 's nachts
* Beddegoed inbegrepen
* Twee oplaadpunten aanwezig
* Wasruimte en toilet op de gang
* Coupé is van binnenuit afsluitbaar
* Mineraalwater inbegrepen
* Ontbijt tegen extra kosten

Alleen zitplaatsen
* 6 zitplaatsen per coupé
* Zitplaatsreservering inbegrepen
* Toiletten op de gang

Amsterdam_nachttrein__praag_ligplaats.jpg

Waarom met de European Sleeper naar Berlijn of Praag?
Er zijn veel redenen om met de European Sleeper te reizen. Niet alleen is de treinreis romantisch, duurzaam en milieuvriendelijk, ook is de treinl comfortabeler dan het vliegtuig. En ja, de reis duurt langer maar je hebt meer ruimte om je te bewegen, je hoeft niet de hele reis vastgebonden in je stoel te zitten, je kunt opstaan en rondlopen  en je brengt toch het grootste deel van de tijd slapend door.

Je hoeft niet 2 uur vóór vertrek al aanwezig te zijn op de luchthaven. Je kunt onbeperkt vloeistoffen meenemen, je hoeft niet in de rij te staan bij security en ook niet je schoenen uit te trekken, je riem af te doen en je electronica uit je bagage halen. En dan nog heel lang wachten tot het boarden is begonnen.

Je komt gewoon 5 of 10 minuten voordat de trein vertrekt op het station. Wanneer je in Berlijn en Praag aankomt, sta je meteen in het midden van de stad. Je hoeft dus niet van de airport in Berlijn met de trein naar het centrum, reistijd is een half uur. In Praag duurt het wat langer, een klein uurtje, 

Het grote voordeel van de nachttrein is dat je veel meer mee kunt nemen dan in het vliegtuig, je fiets en zelfs katten en honden. Met een huisdier moet je wel een privécoupé boeken.

De European Sleeper is een relaxte manier om naar Berlijn en Praag te reizen. Wanneer je naar Praag gaat, passeer je 's morgens om 9 uur de Tsjechische grens en kun je genieten van het prachtige uitzicht – de Elbe en de rotsformaties van Boheems Zwitserland.

Hoewel er een paar nadelen zijn  – geen douches, geen wifi en op dit moment geen restauratiewagen (maar wel in de planning om die toe te voegen), is een reis met de European Sleeper zeker een aanrader!

Schilderachtige route
Het mooiste deel van de route is het traject Dresden – Praag. De trein volgt de loop van de Elbe. Zodra de Duits-Tsjechische grens is gepasseerd, ben je in Boheems Zwitserland, een nationaal park met hoge grillige bergen. Het volgende station is Děčín met een kasteel hoog op een rots boven de rivier. Dit stadje staat bekend om zijn vele wandelpaden om Boheems Zwitserland te verkennen.

VIJF HOOGTEPUNTEN VAN BERLIJN

1. De Brandenburger Tor is de beroemdste bezienswaardigheid van Berlijn en een must-see voor alle bezoekers. Een symbool van de Duitse verdeeldheid tijdens de Koude Oorlog, maar nu een nationaal symbool van vrede en eenheid.

Amsterdam_nachttrein_berlijn_brandenburgertor.jpg

2. Checkpoint Charlie was tijdens de Koude Oorlog de bekendste grensovergang tussen Oost- en West Berlijn. Op het hoogtepunt van de Berlijnse crisis in 1961 stonden Amerikaanse en Sovjet-tanks hier tegenover elkaar.

Amsterdam_nachttrein_berlijn_checkpoint_charlie.jpg

3. Museumeiland is een uniek combinatie  van vijf musea in het centrum van Berlijn. Het gehele complex staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

4. Het Rijksdaggebouw met de beroemde glazen koepel is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn. Het is de zetel van het Duitse parlement, de Bondsdag.

5. East Side Gallery na de Duitse hereniging hebben kunstenaars dit voormalige stuk van de Berlijnse Muur omgetoverd tot de grootste openluchtgalerij ter wereld.

VIJF HOOGTEPUNTEN VAN PRAAG

1. Praagse Burcht en de Sint-Vitus-kathedraal: een imposante complex bestaande uit een aantal kerken, paleizen, torens, musea, binnenpleinen en tuinen.

Amsterdam_nachttrein_praag_karelsbrug.jpg

2. Karelsbrug; een stoet van beelden siert de brug, altijd gezellig druk met sneltekenaars, souvenirverkopers en toeristen.

3. Astronomische klok de bekendste attractie van Praag. Behalve de tijd geeft de klok ook de dagen, de sterrentijd en de stand van de maan en de zon aan. Ieder uur op het hele uur kun je kijken naar het schouwspel van de apostelen die een rondje lopen. Maar knipper niet met je ogen want het duurt minder dan een minuut.

Amsterdam_nachttrein_praag_astronomische_klok.jpg

4. Obecni Dum: het beste voorbeeld van art nouveau architectuur in Praag.

5. John Lennon-muur: een muur met graffiti en protesten als aandenken aan John Lennon 6. Petrin uitkijktoren: een observatietoren op de top van de Petrin-heuvel met een uitkijkplatform dat een een spectaculair uitzicht over Praag biedt.

Amsterdam_nachttrein_praag_john_lennonmuur.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video