Stoofpeertjes in wijn
Stoofpeertjes dat is lekker en ouderwets! Gemakkelijk te maken en het smaakt lekker bij gehaktballetjes en gekookte aardappels. De voorbereiding is kort, alleen duurt het een klein uurtje om de peertjes gaar te stoven.
Ingrediënten
1 kilo stoofperen (ongeveer 6 tot 8 stuks)
1 fles rode wijn
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
200 g suiker
Bereidingswijze
1. Schil de peren en snij ze in vieren, verwijder het klokhuis en doe de peertjes in een pan
2. Giet de rode wijn erbij, vul eventueel aan met water zodat de peertjes onder staan
3. Voeg het kaneelstokje en de kruidnagels toe
4. Laat de peertjes aan de kook komen
5. Leg het deksel schuin op de pan en laat de peertjes gaar worden op een laag pitje (zonodig met een plaatje eronder) in ongeveer een uur
6. Haal de peertjes met een schuimspaan uit het wijnmengsel
7. Zeef het wijnmengsel en doe het weer terug in de pan
8. Breng het aan de kook en laat het wijnmengsel op hoog vuur inkoken tot een siroop
9. Schenk de siroop over de peertjes
Serveren
Lauwwarm of koud, lekker bij gehaktballen...
Tip
Koud serveren met warme vanillesaus – heerlijk toetje!
foto Marianne Crone