www.amsterdam-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
amsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-winter-vocdam masterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-rijksmuseum

Stroopwafels bakken

Stroopwafels zijn typisch Nederlands en het lekkerst wanneer ze versgebakken zijn en nog een beetje warm. Een goede plaats om stroopwafels te kopen is van de wafelbakker op de markt, maar de beste manier is om ze zelf te bakken.

Amsterdam_stroopwafels.jpgStroopwafels van de supermarkt zijn lekker. Versbebakken stroopwafels van de markt zijn lekkerder en zelfgemaakte stroopwafels zijn het lekkerst. Stroopwafels maken is helemaal niet moeilijk.

Normaal gesproken heb je alle ingrediŽnten toch al in huis, want wie heeft er nou geen bloem, boter en suiker in vooraad? Misschien moet je even een bezoekje aan de supermarkt brengen voor gist en basterdsuiker, maar je kunt ook kristalsuiker gebruiken. Het enige wat je absoluut nodig hebt, is een wafelijzer.

IngrediŽnten
500 g bloem
150 g witte basterdsuiker
250 g boter
50 g gist
Melk
1 ei

Voor de stroop
500 g stroop
300 bruine basterdsuiker
75 g boter
Theelepel kaneelpoeder

Roomboter is lekkerder dan margarine en vind je de wafels te zoet gebruik dan minder suiker.

Bereidingswijze
1. Smelt de boter
2. Doe de bloem, witte basterdsuiker en gesmolten boter in een kom
3. Maak de melk lauw en los de gist erin op
4. Maak een kuiltje in het bloemmengsel
5. Voeg het ei toe en roer door het bloemmengsel
6. Voeg nu de gist / melkpapje toe
7. Kneed tot je een dikke bal krijgt
8. Leeg een vochtige doek over de kom en laat het mengsel op een warme plaats rijzen

Maak nu de vulling

1. Verwarm de stroop en meng de andere ingredienten erdoor.
2. Verdeel het deeg in balletjes zo groot als een pingpongballetje
3. Leg een balletje deeg in het wafelijzer en bak het gaar
4. Licht met een scherp mes de wafel uit het wafelijzer
5. Snijd de wafel open. Dit gaat het makkelijkste wanneer de wafel nog warm is.
6. Besmeer een helft met het stroopmengsel en druk de andere helft erop

Bekijk de video om de kneepjes van het vak te leren kennen. In dit recept wordt gedroogde gist gebruikt, ook zijn de hoeveelheden een beetje anders dan in het bovenstaande recept.

Stroopwafels bakken

Zelfgebakken stroopwafels zijn het lekkerst en helemaal niet moeilijk om te maken.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video