amsterdam stoperaamsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-grachten-winterdam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseum

Tuinen midden in Amsterdam

Slechts weinig mensen weten het want het valt niet op, maar de meeste grachtenpanden in Amsterdam hebben prachtige tuinen. Een maal per jaar zijn deze tuinen open voor het publiek! Elk jaar zijn zo'n veertig tuinen een weekend in juni open voor het publiek. Een paar tuinen behoren bij musea en zijn altijd te bezoeken, maar de meeste tuinen zijn van prive-woningen. 

Amsterdam_open-tuinendagen-amsterdam.jpg
                                                           Open Tuinen Dagen in Amsterdam

De tuinen van Amsterdam
In het centrum van Amsterdam hebben de huizen geen tuin aan de voorkant. Maar wist je dat de meeste grachtenpanden een prachtige tuin achter het huis hebben? In de zeventiende eeuw dienden de tuinen als decoratie. De tuinen waren om naar te kijken, niet om in te zitten. Tuinlieden werkten er en zorgden ervoor dat de tuin in de winter op zijn mooist was. Dit was de tijd van het jaar dat de Amsterdamse kooplieden in hun huis in de stad woonden. De rest van het jaar vertoefden zij in hun buitenhuis. De meeste grachtenpanden hebben de zeventiende-eeuwse tuinarchitectuur voor hun tuin aangehouden met dit verschil dat de tuin nu in alle jaargetijden er mooi uitziet.

Tuinen open voor het publiek
De pracht en praal van een grachtenhuistuin kun je alleen zien wanneer je een bezoek brengt aan een grachtenhuismuseum. Museum van Loon, Museum Geelvinck en Museum Willet-Holthuysen hebben alle drie prachtige tuinen. Achterin de tuin is het koetshuis of een prieel en in de tuin staan eeuwenoude bomen die op de monumentenlijst staan. Dit betekent dat ze niet omgehakt mogen worden.

Open Tuinen Dagen
Een maal per jaar, tijdens de Open Tuinen Dagen, stellen bewoners van grachtenpanden in Amsterdam hun tuin open voor het publiek. Dit is een unieke kans om er een kijkje te nemen. Ieder derde weekend in juni openen zo'n dertig grachtenhuizen hun deuren en kunnen gasten doorlopen naar achter om de tuin te bewonderen. Met een passe-partout dat gedurende de drie dagen van Open Tuinen Dagen geldig is, kunnen alle tuinen van 10.00 – 17.00 uur bezocht worden.

foto Marianne Crone 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video