amsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamgrachten amsterdamdam masterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdamamsterdam-winter-voc

Curieuze verzameling architectuur

Iedereen kent het Rijksmuseum in Amsterdam, minder bekend is de tuin van het museum met als leuke bijkomstigheid dat een bezoekje helemaal gratis is.

Amsterdam_rijksmuseum-tuin

Het spreekt voor zich dat de tuin van het Rijksmuseum prachtig is onderhouden ľ bloemperken met bloeiende zomerplanten, prieeltjes en fonteinen. De tuin is speciaal vanwege de fraaie collectie historische tuinbeelden, de stadspoort en het fragmentengebouw.

Amsterdam_rijksmuseum-tuin

Stadspoort
Het bijzondere aan deze tuin zijn het aantal ru´nes. Aan het eind van de negentiende eeuw werd in de tuin een bonte verzameling van oud-Hollandse bouwfragmenten bijeengebracht die afkomstig waren uit heel Nederland en nu een permanente tentoonstelling vormen van vijf eeuwen Nederlandse architectuur - van gotische zuilen tot de Herepoort, de oorspronkelijke stadspoort van Groningen.

Amsterdam_rijksmuseum-tuin

Fragmentengebouw
Het fragmentengebouw, nu de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, is geheel opgebouwd uit bouwfragmenten van monumenten gesloopt eind negentiende eeuw. Het resultaat is een ratjetoe van pilaren, leeuwenmaskers en guirlandes. Dit fragmentengebouw werd gebouwd in 1890, vijf jaar na de opening van het Rijksmuseum. Van 2003 tot 2013 tijdens de tien jaar durende renovatie van het Rijksmuseum was dit de enige vleugel van het museum die open was. Het fragmentengebouw wordt nu gebruikt voor exposities, ook is het museumrestaurant hier gevestigd.

Amsterdam_rijksmuseum-tuin

Rijksmuseumtuin tentoonstelling
Ieder jaar wordt de Rijksmuseumtuin opgevrolijkt met een beeldententoonstelling. Dit jaar (2016) zijn dat werken van de Italiaanse beeldhouwer Guiseppe Penone die bekend staat om zijn sculpturen van bomen: een bronzen boom die met grote moeite een paar keien lijkt te dragen of een boomstronk waar water uitstroomt. Een uitgebreide beschrijving in het Nederlands van de kunstvoorwerpen vind je op Ciao Tutti.
De tentoonstelling in de Rijksmuseumtuinen loopt van 10 juni t/m 2 oktober 2016.

Amsterdam_rijksmuseum-tuin-

Adres
Fragmentengebouw / Philipsvleugel
Jan Luijkenstraat 1
Amsterdamá

foto's Albert van den Boomen

Amsterdam_rijksmuseum-tuin

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video