amsterdam stoperadam masterdamgrachten amsterdamamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-voc

Vondelpark, het mooiste park in Amsterdam

Vondelpark - heel veel groen midden in Amsterdam. Picknicken en relaxen op het gras, sporten, wandelen met de hond en fietsen. Bijna alles kan in het Vondelpark. Deze groene oase midden in de drukke stad is populair bij voor zowel Amsterdammer als Toeristen. Het Vondelpark ligt heel centraal, vlakbij het Rijksmuseum en leuke winkels.

Amsterdam_Vondelpark-amsterdam.jpg
† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † †Vondelmonument in het Vondelpark

Geschiedenis

Waar nu het Vondelpark is, had eigenlijk een gasfabriek moeten staan. Christaan van Eeghen, destijds president van de Nederlandse Bank, stak hier een stokje voor. Hij en geestesverwanten verzamelden 80.000 gulden voor de aanleg van het eerste Nederlandse volkspark. In 1865 gingen voor het publiek de poorten open van het Rij- en Wandelpark, de voorlopige naam van het park.

Amsterdam_Vondelpark

Vondel
In 1867 werd de zeventiende-eeuwse dicher, Joost van den Vondel, geŽerd met een standbeeld in het park. Vrijwel direct werd het Rij- en Wandelpark in de volksmond omgedoopt tot Vondelpark. In de loop der jaren werd omliggend land aangekocht. Nu is het Vondelpark met een lengte van 2 kilometer en een breedte van 200 meter het grootste park in Amsterdam.

Amsterdam_Vondelpark

Deftig
Oorspronkelijk was het Vondelpark een deftig park. De chique ingangen met schitterend hekwerk aan de Oud-zuidkant tonen dat het park vroeger heel chic was. In de oude tijden zagen parkwachters erop toe dat dronkenlappen en zwervers niet binnen kwamen. Ook slagers- en bakkersjongen met bakfietsen werden geweerd.

Amsterdam_Vondelpark

Hippies
In de jaren zestig van de vorige eeuw veranderde het Vondelpark van deftig naar swingend en ludiek. In 1971 introduceerde de gemeente Amsterdam het Vondelproject; Amsterdam, gastvrij en tolerant. Het gevolg was dat zo ongeveer de halve wereld naar Amsterdam kwam om op de Dam te slapen. Toen de Dam en het Nationaal Monument tot verboden gebied voor slaapzakken was verklaard, verhuisden de hippies naar het Vondelpark. De KLM speelde hier handig op in met de slogan: Fly KLM and Sleep in Vondelpark. De keerzijde was de toenemende criminaliteit en drugshandel. In 1975 plaatste de gemeente bij de ingangen borden waarop stond: No Sleeping.

Amsterdam_Vondelpark

Vondelpark nu
Het Vondelpark is nog steeds populair: geen slapende hippies meer maar wel een park waar wandelaars, fietsers, ruiters en iedereen welkom is, waar honden los mogen lopen en waar kleinschalige muziekuitvoeringen worden gegeven en waar, op een zonnige dag, Amsterdammers en toeristen liggend en zittend op het gras van de zon of van een picknick genieten. BarbecueŽn is sinds 1 maart 2017 verboden...

Barbecueverbod
Vanaf 1 maart 2017 is het niet meer toegestaan om te barbecueŽn in het Vondelpark. Na elke mooie zomerdag laaide de discussie over het verbieden van barbecueŽn in het park op. De vele honderden barbecueŽnde parkbezoekers zorgden voor veel rommel en overlast.

De overlast die omwonenden ervaren van de rook en stank en de extra kosten die het barbecueŽn geeft - handhaving, afval, gaten en zwartgeblakerde stukken op de grasmat - gaven de doorslag voor het verbod. Tot 2011 kon je overal in het Vondelpark barbecueŽn. Daarna werden speciale barbecuevelden aangewezen. Na klachten van omwonenden kreeg ook een aantal van die veldjes een barbecueverbod. Vanaf het voorjaar 2017 geldt het verbod dus voor het hele park. In het Sarphatipark in Zuid gold al een algeheel barbecueverbod.

Amsterdam_Vondelpark

Doen in het Vondelpark
Picknicken, sporten, met de hond wandelen, Friday Night Skating Night, trouwen, een biertje op het terras van het Blauwe Theehuis (een kopje thee mag ook), fietsen, skaten, groene parkieten en andere vogels bestuderen, eendjes voeren, naar het filmmuseum gaan, rozen ruiken in het Rosarium of een openluchtvoorstelling in het openluchttheater bijwonen.

Niet doen in het Vondelpark
Bootje varen en vissen.

Volgend artikel: Hofjes en binnnentuinen in Amsterdam
Vorig artikel: Verken Amsterdam op de fiets met een gids die de stad op zijn vuistje kent

foto's Albert van den Boomen en Marianne Crone†

Amsterdam_Vondelpark-ingang
Amsterdam_Vondelpark

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
10-01-2020

Liesje Lokbi | Vondelpark is zeker een mooi park maar niet het grootste park van Amsterdam. Dat is het met 91 hectare het Sloterpark. Het Vondelpark is 47 hectare groot.Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video