Oosterpark en het Slavernijmonument
Het Oosterpark in Amsterdam combineert rust en vertier. Eeuwenoude bomen en grasvelden worden onderbroken door waterpartijen. Het Nationaal Monument Slavernijverleden herdenkt de afschaffing van de slavernij in Nederland. Ieder jaar op 1 juli vindt een bijeenkomst plaats ter herdenking van de afschaffing van de slavernij 1 juli 1863. Het monument bestaat uit drie delen: het verleden, het heden en de toekomst. Geketende mensen stellen het verleden voor. Het heden wordt voorgesteld door een persoon die zich door een muur boort. De toekomst is een vrouw die zich uitstrekt naar de lucht en symbool staat voor vrijheid.
Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark
Oosterpark voor iedereen
Rustig flaneren langs de paden, picknicken op het grasveld, stilstaan bij het Slavernijmonument of gewoon even een rondje joggen of skaten; het kan allemaal in het Oosterpark. Kinderen ravotten in de speeltuinen of spartelen in het pierebadje. Moeders mediteren, lezen of beoefenen tai-chi. Kom op zondagmiddag om 13.00 uur, stap op de spreeksteen en je kunt je zegje doen. Rondom de muziekkoepel en bij het pierebadje heb je gratis WiFi. Het Oosterpark werd aangelegd aan het eind van de negentiende eeuw als volkspark; een park voor iedereen in Amsterdam en dat is het nog steeds.
Het Slavernijmonument
Het Nationaal Monument Slavernijverleden werd ontworpen door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries en bestaat uit drie delen; het verleden, het heden en de toekomst. In 2002 onthulde Koningin Beatrix dit monument. Alleen officieel genodigden waren aanwezig. Het publiek werd door middel van schotten op afstand gehouden. Dit wekte grote frustatie bij het publiek dat voor het grootste gedeelte uit Antillianen en Surinamers bestond. Ieder jaar op 1 juli vindt er bij het Slavernijmonument een bijeenkomst plaats om de afschaffing van de slavernij in Nederland in 1863 te herdenken.
Spreeksteen in het Oosterpark
Sinds 2005 heeft Amsterdam net zoals Londen een 'Speakers' Corner'. Het idee onstond na de moord op Theo van Gogh die werd gedood vlakbij het Oosterpark. De reden voor de moord was dat filmproducent Van Gogh een controversiele film had uitgebracht waarin kritiek op de islam.
De Spreeksteen bestaat uit een betonblok, met een inscriptie van artikel 7.3 van de Grondwet: vrijheid van meningsuiting. Iedereen kan op zondagmiddag om 13.00 uur op de steen gaan staan en zijn zegje doen.
Lees verder: Speakers' Corner in Londen
Adres:
Oosterpark
Amsterdam
Vorig artikel: Vondelpark
Volgend artikel: Tuinen midden in Amsterdam
foto Marianne Crone en Wiki Commons