Frankendaelpark, Watergraafsmeer en Ajax
Het Frankendaelpark grenst aan de wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost en bevindt zich in de Watergraafsmeerpolder die begin zeventiende eeuw werd drooggelegd. Deze polder ligt ongeveer 5 meter onder NAP en is een van de laagstgelegen polders in Nederland. Het park ligt ingeklemd tussen de Middenweg en de Hugo de Vrieslaan. Watergraafsmeer wordt gekenmerkt door sportvelden en volkstuinen en is een heel groen deel vam Amsterdam. Ook is in dit gebied de Nieuwe Oosterbegraafplaats en de Jaap Edenbaan.
foto: Huize Frankendael
Wat is er te zien in Frankendaelpark en Watergraafsmeer?
1 Huize Frankendael
2 Pleziertuin
3 Het eerste Ajax stadion
4. Watergraafsmeermuseum
1. Huize Frankendael
Welgestelde Amsterdammers bouwden hier in de zeventiende en achttiende eeuw buitenhuizen om de zomer door te brengen. Alleen lusthof Frankendael is overgebleven en staat midden in het Frankendaelpark. De buitenplaats Frankendael is nu een rijksmonument met vergaderzalen en is een geliefde trouwlocatie. In het koetshuis is restaurant Merkelbach gevestigd.
foto: Frankendael hermitage
2. Pleziertuin, voorloper van het pretpark
In de negentiende eeuw was de tuin van Frankendael een pleziertuin. De janplezier reed er vanuit de Jordaan naar toe, en ook had de paardentram een lijndienst vanuit Amsterdam met eindbestemming Frankendael.
Amsterdammers kwamen hier voor vermaak. Er was een aangelegde waterpartij met natuurlijk ogend landschap, bossages en kronkelweggetjes waar de stedeling zich in een andere wereld waande. Andere attracties waren een 'gevaarlijke' schommelbrug en een klooster met nonnetjes voor de ramen.
De attractie waar iedereen voor kwam was de hermitage met een heremiet. Dat was een mechanisch-bewegende houten pop en door een muntstukje in een gleufje te stoppen, knikte hij je vriendelijk toe. Daarna bewoog hij zijn rechterarm en met uitgestrekte wijsvinger wees hij naar een doodskist compleet met geraamte. Die heremiet ligt opgeslagen in het depot van het Amsterdam Museum en wordt af en toe tentoongesteld.
foto: Frankendael Houten Stadion
3. Frankendael en Ajax
In de Watergraafsmeer was het Houten Stadion, in gebruik van 1907 tot 1934 en het eerste officiele stadion van Ajax. Het stond op de plek waar nu het Christiaan Huygensplein is. Eigenlijk was het niet meer dan een voetbalveld ter grote van het huidige plein. In 1934 werd dit stadion afgebroken en verhuisde Ajax naar Stadion de Meer en bleef daar tot 1996. Dit nieuwe stadion lag tegenover Betondorp waar Johan Cruijff opgroeide.
Het had een overdekte tribune en bood plaats aan 20.000 toeschouwers, ook waren er twee oefenveldjes. In de buurt van het voormalige stadion zijn een aantal bruggen vernoemd naar oudspelers. Een aantal straten zijn vernoemd naar plekken waar Ajax grote succesen behaalde, zoals Stade de Colombes kwartfinale Europacup 1969 Ajax 3 Benfica 0. In 1996 gaat Ajax spelen in de ArenA. Stadion de Meer wordt gesloopt en op de plaats staat nu een woonwijk.
foto: Stadion de Meer
4. Watergraafsmeermuseum
Dit museum, open op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur wordt beheerd door Vrienden van Watergraafsmeer. Hier vind je allerlei aandenkens die iets vetellen over dit stadsdeel.
Er zijn oude ansichtkaarten, bierglazen met Ajax logo's, een Eerste-dag-envelop van 28 september 1972 toen Ajax de Worldcup in Buenos Aires won en een originele baksteen uit de tuin van het huis aan de Akkerstraat 32, het geboortehuis van Johan Cruijf
Adres: Radioweg 76, naast de Jaap Edenbaan (toon op kaart)
Foto's Wiki Commons