grachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam stoperadam masterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleinamsterdam

Metro van Amsterdam

Het netwerk van de metro in Amsterdam is niet zo uitgebreid. Net als veel andere metropolen heeft ook Amsterdam een metro, maar er is een verschil. De metro in Amsterdam werd pas aangelegd in 1977 en heeft maar een paar ondergrondse stations en vijf lijnen.

De metro rijdt van 06.00-00.30 uur. Tussen 00.30 en 07.00 's morgens rijden er nachtbussen. Wanneer je in het centrum van Amsterdam blijft, zul je weinig gebruik maken van de metro, de tram is dan veel handiger. Je reist met een OV-chipkaart in de metro. Bij de kaartautomaat van de metro kun je een los kaartje kopen dat is iets duurder dan reizen met de OV-chipkaart. Heel handig is de dagkaart voor tram, bus en metro.

Tip: koop je openbaarvervoerticket of dagkaart voor bus, metro en tram online, dan heb je geen gehannes met uitzoeken waar en welk kaartje je moet kopen.

Bestel hier je dagkaart voor openbaar vervoer in Amsterdam

  Amsterdam_metro_amsterdam.jpg   

Metro Amsterdam met 5 lijnen
Het netwerk van de metro in Amsterdam bestaat uit vijf lijnen
Lijn 50: Gein – Duivendrecht – Station Zuid/WTC – Lelylaan – Sloterdijk – Contactweg
Lijn 51: Centraal Station – Amstelstation – Station Zuid/WTC – Amstelveen Centrum – Middelhoven
Lijn 52: Amsterdam Noord – Station Zuid
Lijn 53: Centraal Station – Amstelstation – Diemen Zuid – Gaasperplas
Lijn 54: Centraal Station – Amstelstation – Bijlmer – Holendrecht – Gein  

Metro Amsterdam veel bovengrondse stations
Wanneer je metro zegt denk je aan treinen die ondergronds rijden. Dat is in Amsterdam niet het geval want de meeste treinen rijden bovengronds. Er zijn slechts een paar metrostations die onder de grond liggen, voornamelijk in het centrum van Amsterdam. Met 20 stations is metrolijn 50 de langste. De noord-zuidlijn heeft maar 8 stations, maar is wel de drukste lijn in Amsterdam.

Het heel gemakkelijk om de weg te vinden in het metrosysteem: ieder lijn heeft een eigen kleur.
Metrolijn 50 – groen
Metrolijn 51 – oranje
Metrolijn 52 – blauw
Metrolijn 53 – rood
Metrolijn 54 - geel

Metro Amsterdam en Spookstation 
Weesperpleinstation onder het Weesperplein is een van de twee ondergrondse metrostations in Amsterdam. Dit station heeft als bijzonderheid dat het zeer ruim is opgezet en zijperrons heeft. Op een niveau lager ligt nog een station, in ruwbouw, bedoeld als schuilkelder voor 16.000 Amsterdammers in geval van een nucleaire aanval.

Na het einde van de koude oorlog waren er plannen om de ruimte voor andere doeleinden te gebruiken maar de brandveiligheid kon niet worden gegarandeerd. Rondom de stationshal zijn een tiental kleinere bunkers met onder andere aggregaten en sanitaire voorzieningen. Er was aan alles gedacht, zo ook de witte plafondplaten, geen gewone versiering maar onderstebovenhangende opklaptafels die goed van pas zouden kunnen komen in de schuilkelder. Ook onder het metrostation op de Nieuwmarkt en het Waterlooplein bevinden zich spookstations.

foto Vitaly Volkov

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video