amsterdam-rembrandtpleindam masterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseum

Kaartjes kopen voor openbaar vervoer in Amsterdam

Een openbaar vervoer kaartje voor de tram, bus of metro kopen in Amsterdam, valt niet mee. Er zijn verschillende soorten kaartjes en meerdere plaatsen waar je die kunt kopen. Nederlanders hebben vrijwel altijd een persoonlijke OV chipkaart, waarmee zij ook korting kunnen krijgen afhankelijk van hun abonnement. Voor toeristen is het niet mogelijk deze kaart te kopen omdat een Nederlands woonadres vereist is bij het aanvragen van deze kaart.

Amsterdam_openbaar_vervoer_amsterdam_tram.jpg

Openbaar vervoer in Amsterdam
Het openbaar vervoer in Amsterdam is per tram, metro, bus en veerboot. Amsterdam is een compacte stad en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Toch is het leuk om Amsterdam met de tram te verkennen en de stad op een ontspannen manier te bekijken. Er is een heel scala aan verschillende soorten kaartjes. Wanneer je korte tijd in Amsterdam bent, is het handiger om een Amsterdam Pass te kopen dan losse kaartjes voor de tram. Het bijkomende voordeel is dat toegang tot een aantal musea dan gratis is.

Een aanrader is de I amsterdam City Card. Met deze kaart kun je 24, 48, 72 of 96 uur onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam. Daarnaast geeft de kaart kortingen op musea en attracties. Deze kaart is niet alleen handig voor buitenlandse toeristen maar ook voor Nederlanders die een dagje Amsterdam doen, is deze City Card aan te bevelen.

Bestel hier: I Amsterdam City Card

Amsterdam_openbaar_vervoer_amsterdam_trams.jpg

Openbaar Vervoer
GVB (Gemeentelijk Vervoerbedrijf) is het gemeentelijk openbaar vervoerbedrijf in Amsterdam. Het openbaar vervoer (afgekort OV) in Amsterdam bestaat uit:

* 15 tramlijnen die alle stadsdelen bedienen behalve Amsterdam-Noord
* veerboten naar Amsterdam-Noord (gratis)
* 5 metrolijnen vanaf Amsterdam Centraal Station naar de buitenwijken
* dag- en nachtbussen

5 Manieren om te betalen voor openbaar vervoer
1. wegwerp OV-chipkaart
2. contactloos betalen in tram en bus en bij de ingang van metrostations
3. kaartje van de chauffeur of conducteur
4. e-ticket via app
5. oplaadbare OV-chipkaart

Hoe werkt het openbaar vervoer in Amsterdam?
In- en uitchecken via de kaartlezers in tram of bus is verplicht, ook bij overstappen op een ander vervoermiddel.

Wanneer je een dagkaarthebt  gekocht bij de buschauffeur of bij de automaat in de tram, dan hoef je niet in en uit te checken. De dagkaart is geldig op de dag van aankoop tot de laatste dienst van die dag.
Trams, bussen en metro's rijden dagelijks tussen 06.00 – 00.30 uur. Nachtbussen rijden tussen 00.30 en 07.00 uur in de ochtend. Voor de nachtbus geldt een apart nachttarief. Een dag- of meerdagenkaart is echter ook geldig in de nachtbus.

Op zon- en feestdagen rijdt het openbaar vervoer in Amsterdam minder frequent.

Amsterdam_openbaar_vevoer_amsterdam_tram_bus.jpg

Waar koop je een wegwerp OV-chipkaart?
* bij GVB-servicepunten, kaartautomaten op treinstations (contant, pin of creditcard) of in de tram en bus bij de chauffeur of conducteur (geen cash, alleen pin of creditcard)
* bij de chauffeur of conducteur, geen cash, alleen pinnen
* e-ticket via de 9292 app van Google Play of in de App Store


Waar koop je een oplaadbare OV-chipkaart?
GVB-kaartautomaten, GVB Tickets en Servicepunten, bij winkels als Primera, AKO, Readshop en Bruna en in een aantal supermarkten zoals Albert Heijn, Plus, Jumbo en Dirk.

Een oplaadbare OV-chipkaart is handig want die gebruik je in de trein, tram, bus en metro in heel Nederland. Het opladen van je kaart doe je onder andere bij de kaartautomaten op treinstations of bij onderstaande Servicepunten.

Amsterdam_openbaar_vervoer_amsterdam_VVV.jpg
Foto: Servicepunt tegenover station Amsterdam Centraal

ADRESSEN VAN DE BELANGRIJKSTE GVB SERVICEPUNTEN
Er zijn veel Servicepunten verspreid over heel Amsterdam.

GVB Service & Tickets Stationsplein, tegenover Amsterdam Centraal Station
7 dagen per week 08.30 – 19.00 uur

GVB Service & Tickets Station Bijlmer ArenA
Maandag – vrijdag 08.30 - 19.00 uur, zaterdag en zondag 10.00-18.00 uur.

GVB Service & Tickets Station Amsterdam Zuid
Maandag – Vrijdag 08.30 - 19.00 uur, Zaterdag en Zondag 10.00 – 18.00 uur

GVB Service & Tickets metrostation Station Noord
7 dagen per week 10.00 - 18.00 uur

HANDIGE TIP VOOR TOERISTEN
Een openbaarvervoer-kaartje kopen is bepaald geen sinecure. Het is stukken handiger om een kant-en-klaar dag- of meerdagenkaart te kopen.

1. Amsterdam GVB dagkaart (koop hier)
Deze dagkaart kun je kopen met een geldigheidsduur van 1 tot 7 dagen (met verschillende prijzen). Je kunt onbeperkt gebruik maken van alle GVB trams, bussen en metro, maar niet van andere vervoermaatschappijen zoals bijvoorbeeld Connexion.

2. Amsterdam en Regio Travel Ticket (koop hier)
Deze kaart is perfect wanneer je zowel plaatsten in Amsterdam als in de regio wil bezoeken. Je maakt 1, 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik van tram, bus en metro van GVB, Connexion, AllGo, R-net en ESB en ook de NS-treinen in de regio

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video