grachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdamdam masterdam

Reis rond de wereld

Reis rond de wereld in drie verdiepingen in het monumentale pand van het Tropenmuseum in Amsterdam. Zachte kussens, en doe-tentoonstellingen nodigen uit om te kijken en te luisteren naar verhalen uit verre streken. De drie verdiepingen herbergen wisselende tentoonstellingen en de vaste collectie. Het Tropenmuseum geeft informatie over culturen in tropische en sub-tropische gebieden, van Afrika tot AziŽ.

Amsterdam_tropenmuseum_1.jpg† † † † † † † † † † †Tropenmuseum entreehal

Tropenmuseum vaste tentoonstellingen
De vaste tentoonstellingen bevinden zich op de tweede verdieping in het Tropenmuseum: Nederlands-IndiŽ, Afrika, Nieuw-Guinea, India, Zuidoost-AziŽ en de interactieve tentoonstelling Verhalenreis. Het is bijna onmogelijk om deze exposities in ťťn dag, laat staan in ťťn middag te zien. Videofragmenten, audio en indrukwekkenden dolken, maskers, sarongs, schilden en voorouderfiguurtjes. Heel imposant zijn de levensechte poppen van mensen die echt hebben bestaan: de koppensneller, de koloniale bestuursambtenaar, de zendeling en de plantagehouder. Vanaf eind 2017 zal de vaste collectie niet meer per regio tentoongesteld worden maar per thema.

Amsterdam_tropenmuseum_5.jpg† † † † † † † † † † †Krissen uit Nederlands-Indie

Tropenmuseum junior
Het Tropenmuseum junior is een beleef-het-zelf en doe-het-zelf reis naar verre landen. Ga op familiereis, een onbegeleide trip naar andere culturen, of ga op een juniorreis, begeleide activiteiten en alleen voor kinderen van 6 tot 13 jaar. De Marokko tentoonstelling, die tot 4 maart 2018 gehouden wordt, ga je samen met Esmaa, Fatima en Nasrdin en Yousef op reis van Amsterdam naar Marokko, het land van hun ouders. Ze vertellen je wat je moet zien, doen en proeven. Je loopt door het doolhof van straatjes in de medina. Dat is het oudste deel van een Marokaanse stad. Je stapt een Marokaanse modewinkel binnen en je kunt een busreis door Marokko maken.

Tropenmuseum geschiedenis
Het rariteitenkabinet van de vader van de schrijver Frederik van Eden vormt de basiscollectie van de tentoonstelling gehouden in het Koloniaal Museum. Door de oprichting van het Koloniaal Instituut, de voorloper van het Koninklijk Instituur voor de Tropen. Toen in 1910 deze twee collecties werden samengevoegd met Natura Artis Magistra was een groter gebouw nodig voor de tentoonstelling van de rijkdommen van de Nederlandse koloniŽn.

Amsterdam_tropenmuseum_6.jpg† † † † † † † † † † Voorouderbeeldjes uit Nederlands-Indie

Tropenmuseum nu
Het huidige Tropenmuseum werd gebouwd tussen 1923 en 1926. Dit gebouw is zowel van buiten als van binnen indrukwekkend. Let op de windwijzer waarin mythologische figuren zijn verwerkt. Je komt binnen in een enorme hal met galerijen op alle verdiepingen en dan loop je over brede trappen naar boven waar je reis rond de wereld begint. Je wandelt een exotische wereld vol kleuren en geuren binnen.

Adres† Tropenmuseum
Linaeusstraat 2
Amsterdam

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur
Maandag gesloten

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video