








Wereldmuseum een reis rond de wereld
Reis rond de wereld in drie verdiepingen in het monumentale pand van het Wereldmuseum (voormalig Tropenmuseum) in Amsterdam. Zachte kussens, en doe-tentoonstellingen nodigen uit om te kijken en te luisteren naar verhalen uit verre streken. De drie verdiepingen herbergen wisselende tentoonstellingen en de vaste collectie. Het Werledmuseum geeft informatie over culturen in tropische en sub-tropische gebieden, van Afrika tot Azië.
Wereldmuseum Amsterdam is sinds 2023 de nieuwe naam van het Tropenmuseum. Eén museum met twee locaties: het voormalige Tropenmuseum in Amsterdam en Wereldmuseum Rotterdam.
Tropenmuseum entreehal
Wereldmuseum tentoonstellingen
De vaste tentoonstellingen bevinden zich op de tweede verdieping in het Wereldmuseum: Nederlands-Indië, Afrika, Nieuw-Guinea, India, Zuidoost-Azië en de interactieve tentoonstelling Verhalenreis. Het is bijna onmogelijk om deze exposities in één dag, laat staan in één middag te zien. Videofragmenten, audio en indrukwekkenden dolken, maskers, sarongs, schilden en voorouderfiguurtjes. Heel imposant zijn de levensechte poppen van mensen die echt hebben bestaan: de koppensneller, de koloniale bestuursambtenaar, de zendeling en de plantagehouder. De vaste collectie is tentoongesteld per thema, niet per land.
Krissen uit Nederlands-Indie
Wereldmuseum junior
Het Wereldmuseum junior is een beleef-het-zelf en doe-het-zelf reis naar verre landen. Ga op familiereis, een onbegeleide trip naar andere culturen, of ga op een juniorreis, begeleide activiteiten en alleen voor kinderen van 6 tot 13 jaar. Bij de Marokko tentoonstelling ga je samen met Esmaa, Fatima en Nasrdin en Yousef op reis van Amsterdam naar Marokko, het land van hun ouders. Ze vertellen je wat je moet zien, doen en proeven. Je loopt door het doolhof van straatjes in de medina. Dat is het oudste deel van een Marokaanse stad. Je stapt een Marokaanse modewinkel binnen en je kunt een busreis door Marokko maken.
Wereldmuseum (Tropenmuseum) geschiedenis
Het rariteitenkabinet van de vader van de schrijver Frederik van Eden vormt de basiscollectie van de tentoonstelling gehouden in het Koloniaal Museum. Door de oprichting van het Koloniaal Instituut, de voorloper van het Koninklijk Instituur voor de Tropen. Toen in 1910 deze twee collecties werden samengevoegd met Natura Artis Magistra was een groter gebouw nodig voor de tentoonstelling van de rijkdommen van de Nederlandse koloniën. Voorouderbeeldjes uit Nederlands-Indie
Wereldmuseum nu
Het huidige Wereldmuseum werd gebouwd tussen 1923 en 1926. Dit gebouw is zowel van buiten als van binnen indrukwekkend. Let op de windwijzer waarin mythologische figuren zijn verwerkt. Je komt binnen in een enorme hal met galerijen op alle verdiepingen en dan loop je over brede trappen naar boven waar je reis rond de wereld begint. Je wandelt een exotische wereld vol kleuren en geuren binnen.
Adres: Wereldmuseum, Linaeusstraat 2, Amsterdam
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur, Maandag gesloten
Volgend artikel: Heineken Experience, interactieve tentoonstelling over bier en de familie Heineken
Vorig artikel: Upsite down museum: niets is war het lijkt
foto's Marianne Crone