amsterdam-winter-vocdam masterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam

Museum het Schip - Amsterdamse School

Museum het Schip is één van de beste voorbeelden van de architectuur van de Amsterdamse School in Amsterdam. Het Schip, zoals het in de volksmond genoemd wordt, is een volkswoningbouwcomplex ontworpen door architect Michel de Klerk. Een bezoek aan het museum begint in het voormalige postkantoor, gevolgd door een wandeling rondom het wooncomplex, dan een bezoek aan de modelwoning en eindigt in de lunchroom waar ook Amsterdamseschool straatarchitectuur te bewonderen valt.

Amsterdam_museum_het_Schip_1.jpg
Het postkantoor

Het postkantoor is nu de ontvangstruimte van Museum het Schip. De loketten zijn er nog en ook de telefooncel met een ouderwetse telefoon die door een telefoniste bediend werd. Begin twintigste eeuw ontvingen de arbeiders hun loon handje contantje in de kroeg. Een deel werd onmiddellijk verbrast. Alleen de rijken hadden een bankrekening. Zij haalden hun geld op het hoofdpostkantoor in Amsterdam, nu Magna Plaza bij de Dam. Voor de arbeider uit de Spaarnedammerbuurt was dit niet alleen te ver maar ook te chic.

TIP: Boek een ticket voor Museum Het Schip, inclusief een rondleiding met gids van 45 minuten.

Bestel hier tickets voor Museum het Schip inclusief rondleiding

Bellen op afspraak
In het postkantoor kon men opbellen en dat gebeurde ook, maar alleen op afspraak; in zondagse kleding kwam het hele gezin om voor het luttele bedrag van één gulden per minuut te bellen. Dat de telefoniste alles kon afluisteren, werd op de koop toegenomen. Heel toepasselijk zijn dan ook de luistervinkjes als decoratie van de telefooncel.

Amsterdam_Museum_het_Schip_2.jpg
Gerief, ook voor de arbeider
Met de bouw van nieuwe sociale woningen tussen 1914 en 1921 werd rekening gehouden met het welzijn van de arbeider. Esthetische vorm van de gebouwen en comfort waren belangrijk. Woonden arbeiders tot begin twintigste eeuw in erbarmelijke omstandigheden, met de nieuwe sociale woningen kwam er meer comfort. De woningen bestonden uit woonkamer, keuken en soms wel twee slaapkamers.

Nieuwe levensstijl
Met de nieuwe woningen moest de arbeider ook een nieuwe levensstijl vinden. In plaats van op straat of in de kroeg moest het gezinsleven zich binnenshuis afspelen. De keuken was klein. Midden in de huiskamer stond de tafel waar het gezin zich rondschaarde. De ramen waren tamelijk hoog aangebracht zodat er niet gemakkelijk naar buiten kon worden gekeken. Uit het raam hangen was niet meer van deze tijd. Een fatsoenlijk gezin zat met elkaar rond de tafel voor de maaltijden en voor vertier.

Amsterdam_museum_het_Schip_3.jpg
De gevelwand
De gevelwand van het Schip wooncomplex beslaat een heel blok waar je omheen loopt tijdens de rondleiding. Deze wand is als het ware één groot beeldhouwwerk van golvende horizontale lijnen, torentjes, bakstenen sculpturen en siermetselwerk. Michel de Klerk verafschuwde regenpijpen. Daarom bestaat de onderste rand van het dak uit tegels met gleufjes die zorgen voor de juiste afwatering.

Rondleiding
Het postkantoor, de replica krotwoning en de modelwoning worden bezocht met de rondleiding die ook langs  de gevel van het complex voert. Deze rondleiding met uitleg van een gids duurt drie kwartier en begint op elk heel uur en is inbegrepen in de toegangsprijs.

Adres
Museum het Schip
Spaandammerplantoen 140
Amsterdam

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video