Electric Ladyland
Electric Ladyland is geen gewoon museum in Amsterdam. Zodra je binnenstapt, ben je onderdeel geworden van een fluorescerende wereld. Nick Padalino, de eigenaar, noemt zijn museum partipicerende kunst. Een bezoek aan dit piepkleine museum brengt je terug naar de tijd toen Flower Power hoogtij vierde in Amsterdam.
Flower Power
Een bezoekje aan Electric Ladyland in Amsterdam is een bijzondere, bijna buitenaardse ervaring. Je loopt naar beneden met zachte sloffen over je schoenen (zoals vroeger in Oost-Europese musea) en je komt in een wereld die je doet denken aan de Flower Power van de jaren 70 van de vorige eeuw. Je hebt geen party drugs nodig om binnen te treden in de wereld van psychedelische kunst en muziek want eenmaal beneden wordt je omringd door buitenaardse vormen die rechtstreeks uit een science fiction film lijken te zijn ontsnapt.
Zwart licht
Wanneer het zwarte licht aangaat, lijken deze vormen tot leven te komen en beginnen te gloeien. Onooglijke brokjes steen lichten groen op wanneer ze worden beschenen met ditzelfde licht. De collectie bestaat uit een groot aantal fluorescerende mineralen die gaan stralen en schitteren wanneer ze worden beschenen met UV licht. In het interactieve gedeelte kun je lichtknoppen aan- en uitdoen, telkens met een ander visueel resultaat. Niets is saai in dit unieke museum waar alles draait om fluorescerende kunst.
Klein stukje geschiedenis
In 1999 opende Nick Padalino de kunstgalerie "Electric Lady" die je binnenkwam via de bovenverdieping van het museum dat hij in 1987 opende met Michèle Delage. De naam van de galerie is geïnspireerd op de opnamestudio van Jimi Hendrix, Electric Lady Studios, die nog steeds bestaat in New York, en de naam van het museum is geïnspireerd op het meesterwerk van Jimi Hendix: Electric Ladyland, het derde en laatste album van de Jimi Hendrix Experience dat in 1968 werd uitgebracht en het bestverkochte album was dat Hendrix ooit maakte.
Adres
Electric Ladyland
Tweede Leliedwarsstraat 5
Amsterdam
Openingstijden
donderdag t/m zaterdag 14.00-18.00 uur
TIP: leuk om te bezoeken is Fabrique des Lumieres, ook een lichtspel maar in een digitaal jasje. Werken van beroemde kunstenaars als Van Gogh, Dali en Klimt komen tot leven door digitale technologie. Lees hier over Fabrique des Lumieres
Volgend artikel: Amsterdam Dungeon
Vorig artikel: MoCo hedendaagse kunst
foto Marianne Crone