amsterdam-winter-vocgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winterdam masterdamamsterdam-rembrandtplein

Museum met muziek

Wanneer je wilt weten hoe rijke 17e-eeuwse kooplieden in Amsterdam woonden, breng dan een bezoek aan Museum Geelvinck Hinlopen Huis, een statig grachtenhuis met tuin en koetshuis midden in Amsterdam aan de chique Herengracht. Heel speciaal voor dit museum is de collectie tafelpiano's waar de dochters van welgestelde burgers op speelden.

      Amsterdam_geelvinck_hinlopen.jpg  

Let op: Dit museum is PERMANENT GESLOTEN!

De familie

Albert Geelvinck, gehuwd met de dertien jaar jongere Sara Hinlopen, bewoonde dit dubbele grachtenpand midden in Amsterdam. De familie Geelvinck en de familie Hinlopen behoorden tot de 250 rijkste Nederlanders in de Gouden Eeuw. Na het overlijden van Geelvinck hertrouwde Sara met een rijke neef van haar man. Zij was enige tijd regentes van het Burgerweeshuis in de Kalverstraat, nu het Amsterdam Museum.

Tip: bestel je ticket voor het museum van te voren online!

Koop je ticket voor het museum online!

Het museum
Op de beletage zijn vier stijlkamers die laten zien hoe rijke Amsterdammers in de achttiende en negentiende eeuw woonden – de Rode Kamer in rococo-stijl, de Blauwe Kamer en de bibliotheek in neoklassieke stijl. De Rode en Blauwe Kamer werden gebruikt om gasten te ontvangen. De tuinkamer is in Chinese stijl. In het souterrain was vroeger de keuken, nu zijn hier wisseltentoonstellingen te zien.  

Tafelpiano's
Tussen de andere meubels in de stijlkamers staan tafelpiano's. Deze piano's zijn klein en laag en lijken op een eettafel. Ze zijn helder als een pianoforte maar door hun zachte toon niet geschikt als concertpiano. Dochters uit gegoede milieus kregen pianoles op dit instrument, dat klein genoeg was voor minder royale kamers en voor een ieder die zich geen vleugel kon veroorloven.  

Geelvinck salon
De instrumenten uitproberen mag natuurlijk niet, in plaats daarvan kun je vrijwel elke zondagmiddag luisteren naar een concert gespeeld op historische instrumenten uit de achttiende en vroeg negentiende eeuw – van barokke muziek tot romantiek. Dit geheel in de traditie van de salons in Wenen en Parijs in de achttiende en negentiende eeuw.

Adres
Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Keizersgracht 633
Amsterdam  

Openingstijden
Dagelijks van 11.00-17.00 uur, op dinsdag gesloten.

foto Geelvinck Hinlopen Huis

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video