amsterdam-grachten-winteramsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamdam masterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam stopera

Stedelijk Museum voor moderne kunst

Werken van Mondriaan, Appel, Rietveld, Picasso, Matisse en Malevitsj hangen in het Stedelijk Museum in Amsterdam, het grootste museum voor moderne kunst in Nederland. Niet alleen de collectie ook het gebouw is een prachtig voorbeeld van moderne architectuur. De collectie van het Stedelijk Museum bestaat uit ongeveer 90.000 kunstwerken en voorwerpen. Toonaangevende kunststromingen van 20ste en 21ste eeuw zoals De Stijl, CoBrA, Bauhaus, de Amsterdamse School zijn vertegenwoordigd. De collectie omvat o.m. schilderijen, sculpturen, installaties en film en video.

Tip: Bestel je ticket(s) voor het Stedelijk Museum van te voren online en vermijd de vaak lange wachtrij!  Tickets zijn de hele dag geldig en je kunt op elk gewenst moment binnenkomen tussen 10.00 en 17.45 uur.

Koop hier je ticket(s) voor het Stedelijk Museum

Of boek je skip-the-line ticket(s) in combinatie met een rondvaart van 1 uur door de grachten van Amsterdam.

Koop hier je combi-ticket(s) voor het Stedelijk Museum en grachtencruise

Amsterdam_Stedelijk-Museum-1 

De collectie
Alle kunst na 1968 is moderne kunst en dat is precies wat je in het Stedelijk Museum in Amsterdam ziet. De kunstcollectie van het Stedelijk omvat niet alleen schilderkunst maar ook design, sculpturen, meubelen, tekeningen, toegepaste kunst en nieuwe media. De Stijl, Cobra, Nouveau Realisme, Pop Art, Minimal Art en werken van Appel, Mondriaan, Rietveld, Monet, Cezanne, Matisse, Chagall, Renoir, Picasso, Matisse en Malevitsj zijn allemaal vertegenwoordigd in het Stedelijk Museum. Daarnaast presdenteert het museum tijdelijke exposities.

Amsterdam_Stedelijk-Museum-2

Het gebouw
Het gebouw van buiten is even opmerkelijk als de kunst in het museum. Het rood-bakstenen gebouw is in neo-Hollandse renaissance-stijl ontworpen in 1895 door A. Weisman en kenmerkt zich door een symmetrische opzet. Een centraal trappenhuis leidt naar monumentale zalen waar natuurlijk licht naar binnen stroomt. Wegens ruimtegebruik werden in de jaren 1950-1960 tussenverdiepingen aangebracht. Dit was slechts een noodoplossing.

Amsterdam_Stedelijk-Museum-museumplein

In 2004 werd besloten om een nieuwe vleugel aan te bouwen die het Museumplein laat doorlopen tot ín het museum. De bouw duurde tot 2012. De nieuwe vleugel kreeg onmiddellijk de toepasselijke naam 'badkuip', die evenwel niet op pootjes rust maar lijkt te zweven. Met deze badkuip is veel expostieruimte aan het museum toegevoegd. In dit nieuwe gedeelte bevinden zich het informatiecentrum, de bibliotheek, de museumwinkel en het restaurant.

Adres
Het Stedelijk Museum
Museumplein 10
Amsterdam

Openingstijden
Dagelijks 10.00-18.00 uur


Amsterdam_stedelijk_museum_4

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video