amsterdamamsterdam-rembrandtpleindam masterdamgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-voc

Van Gogh Museum

Vincent van Gogh hangt in bijna ieder belangrijk museum ter wereld. Met een collectie van 200 schilderijen, 500 tekeningen en 900 brieven bezit het Van Gogh Museum in Amsterdam de grootste verzameling van deze Nederlandse kunstenaar. De zelfportretten alleen al zijn de moeite waard om dit museum in Amsterdam een bezoek te brengen.

Amsterdam_Van_Gogh-museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam telt vier verdiepingen waar een honderdtal van Van Goghs werken worden tentoongesteld, waaronder meesterwerken zoals De Slaapkamer (1888) en Zonnebloemen (1889). Voeg hierbij werken van tijdgenoten - Gauguin, Monet, Rodin, Pissarro en Toulouse-Lautrec – schilders die Vincent van Gogh hebben beïnvloed en het resultaat is een boeiende expositie. 

LET OP: Tickets zijn alleen online verkrijgbaar met starttijd. Ook wanneer je een vriendenpas of museumkaart hebt, moet je online een gratis ticket met starttijd reserveren want zonder starttijd kun je het Van Gogh Museum niet bezoeken.

Klik hier om het Van Gogh Museum online te boeken

De tentoonstelling
Bij binnenkomst ziet de bezoeker een groot scherm met daarop geprojecteerd stilstaande beelden uit 'Lust for Life' een film uit 1956 over Vincent van Gogh. Daarna loopt de bezoeker door een galerij waarin de zelfportretten van Van Gogh hangen. Ook is hier te zien het enige nog bestaande schilders-pallet dat door Van Gogh werd gebruikt en in bruikleen is van Musée d’Orsay in Parijs.

Amsterdam_Van-Goghmuseum-wachtrij

De zelfportretten
Als eerste loopt de bezoeker langs Van Goghs zelfportretten. Hij had vaak geen geld voor modellen en schilderde zichzelf terwijl hij poseerde voor een spiegel. Heel bekend is zelfportret met vilthoed. In totaal zijn er zo'n veertig zelfportretten.

Beginjaren in Nederland
Deze schilderijen zijn somber - geschilderd in donkere kleuren als grijs, bruin, antraciet – en tonen de zware omstandigheden van boeren die op het land werkten. Een van de bekendste werken is De aardappeleters. 

Amsterdam_van_Gogh_aardappeleters.jpg   
Periode in Parijs
Hier ontdekt Vincent van Gogh kleur en integreert pointillisme in zijn werken. Hij maakte meerdere zelfportretten waaronder Zelfportret met pijp en strohoed.

Periode in Arles
Parijs is te druk voor Van Gogh en hij vestigt zich in Arles in 'het gele huis'. Hij ontdekt de schoonheid van de natuur in de Provence. In Arles snijdt hij zijn eigen oorlel af. Hij schildert veel boomgaarden. bloeiende tuinen en ook het gele huis.

Periode in Saint-Rémy

Van Gogh heeft heftige aanvallen van waanzin, een gevolg van een vorm van epilepsie, en laat zich opnemen in een psychiatrische inrichting in Saint-Rémy. Bekende werken uit deze periode zijn een Korenveld met maaier en een reeks Irissen.

Amsterdam_van_Gogh_korenveld.jpg

Periode in Auvers-sur-Oise
Het museum bezit slechts weinig doeken uit deze periode omdat de meeste in Parijs in het Musée d'Orsay hangen. Heel indrukwekkend en aangrijpend is Korenveld met kraaien.

Verbleekte kleuren
Van Gogh zette zijn verf dik aan omdat hij wist dat het pigment dat hij gebruikte instabiel was. Deze dikke aanzet heeft niet mogen baten - de kleuren in de meeste werken zijn verbleekt. Lees ook: de verbleekte kleuren in Van Gogh.

Adres
Van Gogh Museum
Museumplein 6
Amsterdam

Openingstijden
Dagelijks van 09.00-18.00 uur.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video