dam masterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdam

Het Rijksmuseum: een schatkist vol kunst

Wanneer je alle schilderijen en kunstvoorwerpen van het Rijksmuseum wilt zien, is één dag lang niet genoeg. Maar je hebt geluk want het Rijksmuseum is een van de musea in Amsterdam dat zeven dagen per week open is. Het pronkstuk in het Rijksmuseum in Amsterdam is De Nachtwacht, het bekendste werk van Rembrandt. Koop je toegangsbewijs online, en vermijd de vaak lange wachtrij.

Amsterdam_Rijksmuseum_36.jpg

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de grootste musea van Europa. Wanneer de hele collectie stuk voor stuk wilt bewonderen, heb je zeker een hele dag nodig en leg je 1,5 kilometer af.

Tip1: Boek je ticket voor het Rijksmuseum van tevoren online en vermijd de lange wachtrijen!

Klik hier voor een ticket voor het Rijksmuseum

Tip2: Of boek tickets voor een rondleiding met gids door het Rijksmuseum. Maak een rondleiding met een kleine groep van 2 uur lang langs alle hoogtepunten uit de collectie van het museum.

Boek hier tickets voor de rondleiding door het Rijksmuseum

De kunstcollectie in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is toonaangevend vanwege de uitzonderlijk mooie collectie Noord-Nederlandse schilderkunst uit de vijftiende tot en met zeventiende eeuw. Spraakmakend zijn de verzamelde werken van Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Maar je vindt hier ook een spierwitte Rietveld stoel en de Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent. Nederlandse schilderkunst uit de achttiende en negentiende eeuw is ook volop aanwezig.

Amsterdam_Rijksmuseum_14.jpg

De expositie
Schilderkunst, kunstnijverheid, meubels en beeldhouwwerken uit een bepaalde tijd staan tesamen opgesteld. Je waant je in die bepaalde periode. Wanneer je de pracht en praal van een grachtenhuis in Amsterdam in het klein wilt zien, neem dan een kijkje in een van de drie poppenhuizen compleet met een turfzolder, kleerzolder, kinderkamer, kraamkamer, ontvangstzaal, kelder, keuken en eetkamer. Delfstblauw is ook rijkelijk vertegenwoordigd met prachtige tulpenpiramides, een aardewerk viool en veel vazen.

De eregalerij
De eregalerij bestaat uit kabinetten waarin de topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum worden tentoongesteld. In elke zaal staan banken zodat je zittend de kunstwerken kunt bewonderen. De wanden zijn paarsachtig-grijs waardoor de kleuren van de schilderijen sprekender zijn dan tegen de gebruikelijke witte achtergrond, zoals in de meeste musea. In de eregalerij hangen werken van Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen. Op een ereplaats, aan het einde van de galerij hangt de Nachtwacht. Dit gigantische doek van 3.63 bij 4.37 meter bracht Rembrandt eeuwige roem.

Amsterdam_Rijksmuseum_19.jpg

Absolute toppers
Zelfs de meest fervente kunstliefhebber heeft niet altijd genoeg tijd om alle kunstvoorwerpen in het Rijksmuseum te zien. Amsterdam-Nu tipt een aantal werken die je beslist gezien moet hebben, allemaal op de tweede verdieping met het zaalnummer zodat je ze gemakkelijk kunt vinden.

Eregalerij: Rembrandt – de Staalmeesters en het Joodse bruidje, Frans Hals – de vrolijke drinker, Jan Steen – het vrolijke huisgezin en Johannes Vermeer – de keukenmeid en het straatje

Zaal 2.1: Willem van Oranje als middelpunt
Zaal 2.5: alles over Hugo de Groot
Zaal 2.6: Avercamp - winterlandschappen
Zaal 2.20: poppenhuizen

Amsterdam_Rijksmuseum_27.jpg

Adres: Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam

Openingstijden:
Alle dagen van het jaar van 09.00-17.00 uur

Openingstijden museumwinkel, café en tuinen

De Winkel en Het Café
zijn geopend van 09.00-14.00 uur.
Voor een bezoek aan de winkel en het café heeft u een toegangskaart tot het museum nodig.
Tussen 17.00 en 18.00 uur kun je zonder toegangsbewijs naar binnen.

Restaurant RIJKS is van woensdag t/m zondag geopend voor lunch en van dinsdag t/m zondag voor diner.

De Museumtuinen zijn alleen in de zomer geopend van 09.00-18.00 uur.

OPMERKING 1: toegangskaarten voor het Rijksmuseum kunnen alleen online worden gekocht. Aankomsttijd dient aangegeven tw worden.

OPMERKING 2: In de museumwinkel, cafe en restaurant kan uitsluitend met pin of credit card worden betaald.

Amsterdam_rijksmuseum

Amsterdam_rijksmuseum-1

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video