Willet-Holthuysen: op bezoek in een grachtenpand
Breng een bezoek aan Museum Willet-Holthuysen en kijk hoe de gegoede burgerij leefde in Amsterdam. De stijlkamers van dit monumentale grachtenpand zijn ingericht volgens de smaak van de negentiende eeuw. Neem een kijkje in de eetkamer waar een prachtig gedekte tafel klaar staat voor de maaltijd. De herenkamer was het domein van de heer des huizes. In de keuken werd gewerkt en geroddeld.
De familie
Museum Willet-Holthuysen is vernoemd naar Louisa Holthuysen en haar echtgenoot Abraham Willet. Zij waren bewoners van dit patricierspand, nu museum. Louisa was een dochter uit een rijk koopmansgezin en zorgde voor de financiën. Haar echtgenoot Abraham was kunstverzamelaar en kon dankzij het kapitaal van zijn vrouw een rijke verzameling aanleggen. Louisa schonk na haar overlijden het grachtenpand met de kunstverzameling aan de stad Amsterdam.
Het museum
De toegang tot het museum is via de vroegere dienstingang in het sousterrain. De familie zelf ging naar binnen via de dubbele hardstenen buitentrap. De bel-etage is de belangrijkste verdieping van het huis; een imposante hal, de damessalon, de herenkamer, de tuinkamer, de eetkamer en de balzaal. Vooral de damessalon was er om gasten te ontvangen en om te imponeren.
Tip: Bestel je ticket online. Je hoeft niet in de rij te staan en je ticket is een jaar geldig.
Klik hier om je ticket on-line te bestellen
De eetkamer
De eetkamer werd ingericht in de tweede helft van de negentiende eeuw, geheel naar de smaak en mode van die tijd. De tafel staat feestelijk gedekt voor zes personen en niet alle stukken van 275-delige Meissen servies staan op tafel. Midden op de tafel een 'pièce de milieu', bestaande uit bloemen en vruchten.
De herenkamer
Abraham Willet gebruikte deze kamer als ontvangstkamer en toonde hier zijn nieuwe kunst-aanwinsten. De heren zaten hier aan een grote tafel te discussieren De blauwe wandbedekking maakt de kamer wat donker. De plafondschildering is een allegorische afbeelding; De Dageraad verjaagt met haar fakkel de duisternis
De keuken
De keuken was het domein van het personeel en bevindt zich in het sousterrain, de koelste plek van het huis. Hier werd gekookt, de vaat afgewassen, zilver gepoetst en geroddeld. De keukeninrichting is niet authentiek maar een reconstructie van een negentiende-eeuwse keuken.
Andere vertrekken
Verder zijn te bezoeken de balzaal, de tuinkamer, de provisiekamer, het trappenhuis, de slaapkamer en het verzamelaarskamerje.
Adres:
Museum Willet Holthuysen
Herengracht 605
Amsterdam
Openingstijden: 7 dagen per week van 10.00-17.00 uur
Volgend artikel: Het Grachtenhuis Museum: 400 jaar geschiedenis is 40 minuten
Vorig artikel: Museum Het Schip: Amsterdamse School op zijn best.
foto Marianne Crone