amsterdam-grachten-winterdam masterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam

Amsterdams kleinste museum

Het Multatuli Museum is gevestigd in het geboortehuis van de schrijver Multatuli. Dit museum is het kleinste museum in Amsterdam en bestaat uit slechts uit†ťťn kamer met veel herinneringen aan Multatuli.†Hier vind je zijn boeken en zijn meubels ook krijg je een indruk hoe de gegoede middenstand woonde en hoe hun interieuer eruit zag.†De urn op de schoorsteenmantel bevat de as van Multatuli.†

Amsterdam_multatuli-museum.JPG

De persoon Multatuli

Multatuli, pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker, werd geboren in 1820. Hij werkte als ambtenaar in Nederlands-IndiŽ en is bekend geworden door zijn roman Max Havelaar of de Koffieveilingen van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, geschreven in 1859, waarin hij het koloniale bewind aan de kaak stelt. Gedesillusioneerd keerde hij terug naar Nederland, schreef Max Havelaar en werd van de ene op de andere dag beroemd. Niet alleen leverde Multatuli in Max Havelaar kritiek op het Nederlandse beleid in het toenmalige Nederlands-IndiŽ, hij brak ook met alle literaire conventies. Hij vertelt het verhaal vanuit verschillende gezichtspunten.

Het museum Multatuli
Dit kleinste in Amsterdam toont het leven en de werken van Douwes Dekker. In de museumkamer liggen zijn persoonlijke bezittingen; veel brieven en voorwerpen uit zijn leven, veel herinnert aan Nederlands-IndiŽ. Zijn pen ligt op zijn bureau te wachten totdat hij gebruikt wordt. Kasten die uitpuilen met boeken staan tegen de muur. Bij het raam staat zijn chaise-longue. De urn op de schoorsteenmantel bevat zijn as.

Het standbeeld Multatuli
Een standbeeld van Multatuli staat op de Torensluis, de breedste brug van Amsterdam. Deze bronzen buste werd gemaakt door Hans Baayens en op Douwes Dekkers honderdste sterfjaar in 1987 onthuld door toenmalig koningin Beatrix.

Adres:
Multatuli Museum
Korsjespoortsteeg 20
Amsterdam

Openingstijden:
Dinsdag 10.00-17.00 uur
Zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur
In juli en augustus ook op donderdag en vrijdag 14.00-17.00 uur.

foto Marianne Crone†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video