amsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamgrachten amsterdamdam masterdamamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam stoperaamsterdam-winter-voc

Grafzerken en tentoonstellingen in de Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is helemaal niet nieuw, maar gebouwd in de vijftiende eeuw. Het is een prachtig gotisch bouwwerk met veel spitsen en torentjes. Het holle interieur is tegenwoordig een tentoonstellingsruimte met wisselende exposities. De Nieuwe Kerk ligt heel centraal in Amsterdam naast het Paleis op de Dam.Twee beroemde dichters en toneelschrijvers uit de zeventiende eeuw, Joost van den Vondel en P.C Hooft, vonden hier hun laatste rustplaats. De kerk wordt ook gebruikt voor inhuldigingen en inzegening van een koninklijk huwelijk.

Amsterdam_Nieuwe-kerk

Geen kerk

Wanneer je de Nieuwe Kerk in Amsterdam binnenkomt, heb je niet meteen in de gaten dat dit eigenlijk een kerk is; geen kerkbanken, geen altaar. Wanneer je beter rondkijkt, zie je toch wel dingen die je aan een gebedshuis doen denken; Gotische glas-in-loodramen en grafzerken op de vloer. Wanneer er tentoonstellingen worden gehouden in de Nieuwe Kerk ligt er vloerbedekking over de zerken.

Amsterdam_Nieuwe-kerk

Toch een kerk
Er zijn nog andere kerkelijke aanwijzigingen. Het prachtig orgel versierd met ronddwarrelende cherubijntjes gebruikt voor orgelconcerten en een preekstoel, maar die wordt niet langer gebruikt. Bekijk hem van dichtbij dan zie je hele kleine houten engeltjes langs een touw naar beneden glijden. Kijk dan omhoog en je ziet kindertjes die het baldakijn dragen.

Amsterdam_Nieuwe-kerk-michiel de ruyter

Het marmeren grafmonument versierd met engelen die trompet spelen en Neptunes die op een schelp blaast, is het mausoleum van Admiraal Michiel de Ruyter, gesneuveld in 1676 tijdens de zeeslag tegen de Fransen. Zijn stoffelijk overschot ligt begraven in de crypte.

Amsterdam_Nieuwe-kerk-houten-plafond

Bezoek aan de kerk
Er zijn drie manieren om de kerk te bezichtigen:
1. Je kunt naar een van de tentoonstellingen gaan,
2. Je gaat mee met de gratis rondleiding op zaterdagmiddag om 14.00 uur
3. Je luistert naar de orgelbespeling: elke dag, behalve dinsdag, van 28 juni t/m 14 september van 12.00 – 12.30 uur.

Openingstijden van 18 april t/m 22 juni van 10.00 – 17.00 uur.

Adres:
De Nieuwe Kerk Amsterdam
Dam (naast het Koninklijk paleis)
Amsterdam

Met de HollandPass 20% korting op de toegangsprijs

Lees verder:
De Dam, omtmoetingsplek bij uitstek
Nationaal Monument op de Dam

Foto's Albert van den Boomen

Amsterdam_Nieuwe-kerk

Amsterdam_Nieuwe-kerk

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video