amsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperaamsterdam-grachten-winterdam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam

Waar Anne Frank haar Dagboek schreef

Een bezoek aan het Anne Frankhuis hoort bij een bezoek aan Amsterdam. Iedereen kent het verhaal. Iedereen weet ongeveer hoe het Achterhuis eruit gezien moet hebben. Toch is een bezoek aan het Achterhuis indringender en indrukwekkender dan je zou vermoeden. Bekijk het huis waar Anne Frank onderdook en waar zij haar dagboek schreef.

'Ons kamertje was met die strakke muren tot nu toe erg kaal; dank zij vader, die mijn hele filmsterrenverzameling en mijn prentbriefkaarten van tevoren al had meegenomen, heb ik, na met een lijmpot en kwast de hele muur bestreken te hebben, van de kamer één plaatje gemaakt. Daardoor ziet het er veel vrolijker uit.'
Anne Frank, 11 juli 1942 


Amsterdam_Anne_Frank_huis_museum


Tickets
Het Anne Frank Huis is uitsluitend toegankelijk met een online ticket met tijdslot. Tickets kunnen alleen besteld worden via de website van het Anne Frank Huis. Elke dinsdag vanaf 10:00 uur kun je tickets boeken voor bezoek zes weken later. Je kunt kiezen voor alleen een museumbezoek of een museumbezoek met een inleidend programma. Betalingen in het museum alleen met pin of mobiel.
Lees verder Anne Frankhuis e-ticket

Tip: Anne Frankwandeling

Interessant en boeiend zijn ook de wandelingen met gids die worden aangeboden door de Joodse Wijk in Amsterdam. Reis met deze wandeltour door Amsterdam terug naar de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog en zie de stad door de ogen van Anne Frank. Bezoek de Joodse buurt waar ook de Portugese synagoge en het Joods Historisch Museum te vinden zijn. Zoek naar sporen van de oorlog op karakteristieke Amsterdamse gebouwen en ontdek hoe dit tienermeisje, ondergedoken op een zolder, uitgroeide tot een waar icoon. 

Je gids weet je alles te vertellen over Amsterdam en kent alle plekken waar nog sporen van WO2 te zien zijn. Ook zul je geroerd zijn door de verhalen en anekdotes over de familie Frank. Ontdek hoe de Nederlanders leefden tijdens de bezetting, zie geheime plekken en onderduikadressen van het verzet.

Boek hier de Anne Frank-wandeling door de Joodse wijk - wandeling 1

Boek hier de Anne Frank-wandeling door de Joodse wijk - wandeling 2

Het Anne Frankhuis
Bezoekers gaan het Anne Frankuis binnen via een moderne ontvangstruimte. Met het groeiende bezoekersaantal, van 100.000 in 1967 tot over een miljoen, was de oude entree niet toereikend. Anne zelf liep naar boven via een smalle, steile trap. Dan liep ze door de voorkamers van het kantoor van haar vader naar het niet in gebruik zijnde achterste gedeelte van het pand; het achterhuis. Een archiefkast stond voor de geheime deur die toegang gaf tot dit gedeelte van het grachtenhuis. Deze geheime deur staat nu permanent open.

De kamers
De kamers waar de familie Frank verbleef, zijn nu ongemeubileerd en geblindeerd. Het halfduister geeft een indruk van hoe het verblijf eruit zag tijdens de onderduikperiode. De Nazi's verwijderden al het meubilair nadat de familie ontdekt was. Miep Gies die op het kantoor werkte en de onderduikers van voedsel en andere benodigdheden voorzag, vond Anne's dagboek dat achtergebleven was op het onderduikadres. Na de oorlog gaf zij het dagboek aan Otto Frank, Anne's vader, de enige van de achterhuisonderduikers die de oorlog overleefde.

Amsterdam_Anne_Frankhuis-museum

Dagelijks leven in het Achterhuis
Wanneer je door de kamers loopt, vraag je je af hoe het mogelijk is om twee jaar in zo'n beperkte ruimte te leven. Als bezoeker hoor je duidelijk het kraken van de houten vloer en de stemmen in de andere kamer. Dat moet ook zo zijn geweest toen de familie Frank hier verbleef. De blinden waren naar beneden zodat de buren geen licht of bewegingen konden zien.

Twee jaar lang in het halfduister leven is bijna onvoorstelbaar. Overdag moest de familie zich muisstil houden, geen heen en weer geloop, niet hardop praten, niet de WC doortrekken. Het kantoorpersoneel beneden mocht niets horen. De avonden en het weekend waren iets beter maar altijd bestond de angst om ontdekt te worden. Leven in het achterhuis in Amsterdam was alleen mogelijk met hulp van buitenaf.

De kamer van Anne Frank
Wanneer je als bezoeker door het huis loopt, lijkt alles bijna griezelig normaal. Potloodstrepen op de muur tonen hoeveel centimeter Anne en haar zus, Margot, waren gegroeid. In Anne's kamer krijg je een idee van wat zij dagelijks zag; affiches aan de muur, foto's van beroemde filmsterren. Anne moest haar kamertje delen met Fritz Pfeffer, een andere onderduiker van middelbare leeftijd. Ze konden niet goed met elkaar opschieten en maakten vaak ruzie wie de tafel mocht gebruiken. De tafel waaraan Anne haar dagboek schreef.Amsterdam_anne_frank_huis_dagboek.jpg

Het dagboek van Anne Frank
Het roodgeruite dagboek, een cadeau op Anne's dertiende verjaardag, ligt tentoongesteld in een vitrine evenals het tweede en derde dagboek, het verhaaltjesboek en het mooie zinnenboek. Er zijn ook een stuk of veertig losse bladzijden met de romanversie van haar dagboek. Nadat zij een radio-uitzending had gehoord waarin de minister van onderwijs mensen vroeg om brieven en dagboeken tijdens de oorlog geschreven te bewaren. De bedoeling was deze fragmenten later te publiceren als getuigen van de jaren '40 – '45. In mei 1944 begon Anne haar dagboek als roman te herschrijven. Het dagboek zoals we dat nu kennen is een combinatie van het oorspronkelijke dagboek en de roman in wording.

Amsterdam_anne_frank_huis_schaal_model.jpg


Deze illustratie laat duidelijk de indeling van het achterhuis zien. Aan de linkerkant het kantoorgedeelte dat op de Prinsengracht uitkijkt. Aan de achterkant het tweede huis, bekend als het achterhuis. Op de bovenste twee verdiepingen van het achterhuis verbleef de familie Frank van 9 juli 1942 tot 1 augustus 1944.

Amsterdam_anne_frank_het_achterhuis_1e_druk.jpg

Adres:
Anne Frank Museum
Prinsengracht 263-267
Amsterdam

Openingstijden:
Dagelijks van 09.00 - 22.00 uur

Lees verder: Amsterdam eert Anne Frank met twee standbeeldjes.

Volgend artikel: Rijksmuseum
Vorig artikel: Paleis op de Dam    

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video