








Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam
De Oude Kerk staat midden in het historische centrum van Amsterdam. Deze kerk dateert uit de dertiende eeuw en is zowel het oudste gebouw als de oudste kerk in de stad. De Oude Kerk is opmerkelijk vanwege het houten gewelfde plafond en de prachtige handgesneden houten misericorden. Dit zijn koorbanken voor de zangers om uit te rusten, omdat ze anders urenlang moesten staan om psalmen te zingen.
Gefinancierd door pelgrims
De Oude Kerk is inderdaad oud maar wat je ziet is 16e eeuw en later. De kantoren van de kerkmeesters, koorruimtes en huizen werden in de loop van drie eeuwen tegen de kerk aangebouwd. De fondsen kwamen van pelgrims die hier met honderden tegelijk naartoe stroomden nadat er een wonder had plaatsgevonden.
Een stervende man ontving de communie, maar braakte de hostie uit. Deze werd in het vuur gegooid, maar wilde niet branden. Hierna werd de hostie uit de sintels gehaald en als relikwie in de kerk bewaard, maar verdween tijdens de Reformatie. Sindsdien komen duizenden gelovigen om deel te nemen aan de jaarlijkse herdenkingstocht de Stille Omgang, een nachtelijke processie die elk jaar half maart plaatsvindt.
Marskramers en kooplui
Tegenwoordig wordt de kerk omringd door seksshops, coffeeshops en raamprostituees en is nog steeds een oase van rust in het midden van de rosse buurt. Door de eeuwen heen heeft het kale interieur veel functies gehad. Het was een onderkomen voor reizigers, een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats voor daklozen, marskramers zetten kraampjes op in de gangpaden en kooplui sloten deals.
Kijk omhoog
Kijk omhoog naar het vergulde plafond, de pilaren die nissen vormen, nu leeg omdat de beeldenstormers alle beelden van de apostelen die er ooit stonden, hebben vernietigd. De glas-in-loodramen van Dirck Crabeth beelden de dood van de Maagd Maria uit.
Een tapijt van grafstenen
Meer dan 10.000 mensen liggen begraven in de Oude Kerk. De kerk is een kijkje meer dan waard. In de Weitkoperskapel is het graf van Rembrandts vrouw, Saskia van Uylenburgh (grafnummer 29K). De meester zelf ligt begraven in de Westerkerk. Eigenlijk is de hele vloer van de kerk een groot tapijt van grafstenen.
Onder één steen kunnen wel vier graven liggen. De doden liggen, vanwege ruimtegebrek, boven elkaar begraven. De gewone Amsterdammer huurde deze graven, maar rijke families kochten ze. Vaak worden de graven alleen met een nummer aangegeven. Toch is het bekend wie in welk graf ligt omdat er een archief is bijgehouden.
Sweelinck-orgel
Als je door de kerk dwaalt, zie je veel interessante details. Helemaal achterin de kerk leidt een geheime deur die ooit met stucwerk was bedekt naar de IJzeren Kapel, een veilige opbergplaats voor belangrijke stadsdocumenten. Boven in de kerk staat het eikenhouten Vater-Müller-orgel, omringd door houten sculpturen van bijbelse figuren. Componist en organist Sweelinck was de hoofdorganist van de kerk.
TIP: Boek ticket voor de Oude Kerk online. Inbegrepen zijn toegang tot de Oude Kerk en de tijdelijke tentoonstelling
Boek hier je toegangsbewijs voor de Oude Kerk online
Adres: Oude Kerk Oudekerksplein 23 Amsterdam
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 10.00-18.00 uur, zondag 13.00-17.30 uur.
Volgend artikel: Westerkerk en Westertoren
Vorig artikel: Griezelen in Amsterdam Dungeon