grachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdamdam masterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseum

Kattenkabinet: katten en kunst

Kattenliefhebbers zullen spontaan gaan spinnen wanneer ze de kunstcollectie van het Kattenkabinet in Amsterdam bezoeken. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn 'catproof'; kattenbeeldjes, kattenportretten, kattenschilderijen, kattenpopart en kattenartefacten. Het museum is gevestigd in een prachtig grachtenpand en is daarom ook interessant voor niet-kattenliefhebbers die graag stijlkamers met antiek meubilair zien.

Amsterdam_kattenkabinet_op_uitkijk.jpg

Een Rode Kater
De Nederlandse financier William Meijer richtte Het Kattenkabinet op, een museum gewijd aan katten, ter nagedachtenis aan John Pierpont Morgan, zijn rode kater (1966–1983) aan wie een klein deel van het museum is gewijd. Museum is misschien een verkeerde benaming; Het Kattenkabinet in Amsterdam is eerder een privécollectie die toegankelijk is voor het publiek.

Verjaardagscadeaus
Elke vijf jaar vierde William Meijer de verjaardag van Morgan met een speciaal kattencadeau. Op zijn vijfde verjaardag werd Morgan geportretteerd door de Nederlandse schilderes Elizabeth (Ansèl) Sandberg (1937). Op zijn tiende verjaardag was het geschenk een bronzen beeld, waarvoor Morgan zelf model stond. Helaas werd dit beeld vóór de opening van het Kattenkabinet gestolen. Op zijn vijftiende verjaardag kreeg hij een Amerikaans bankbiljet van één dollar. De tekst 'in God we trust' werd 'we trust no dogs' en het portret van Morgen verving dat van George Washington.

Amsterdam_kattenkabinet_stijlkamer.jpg

De kattencollectie
Het museum geeft een overzicht van de rol die de kat door de eeuwen heen in de kunst speelde. De collectie omvat katten in de kunst, voornamelijk van Nederlandse en Franse kunstenaars; Rembrandt, Picasso, Corneille, Carel Willink.

The Cat that Went by Himself toont een met bomen omzoomde weg en een zwarte kat op weg naar niemand weet waar. Dit is de belichaming van het eigenzinnige karakter van de kat.

Le Chat van Picasso zit op zijn achterpoten, spitse oren, tong een beetje uitgestoken en kijkt naar iets interessants voor zich.

Niet-kattenminnende architectuurliefhebbers krijgen ook hun deel. Het Kattenkabinet is gevestigd in een historisch 17e-eeuws grachtenpand met kamers in 19e-eeuwse stijl. Het museum is niet alleen een bezoek waard vanwege het interieur, maar ook vanwege het uitzicht op de tuin.

Amsterdam_kattenkabinet_suppoost.jpg

De huiskatten
Er lopen vijf echte katten rond. Als museumsuppoosten houden ze de bezoekers in de gaten en inspecteren ze de kamers van 'hun' museum of doen een dutje liggend op de centrale verwarming. De eigenaar woont op de bovenste verdieping en wanneer de deuren per ongeluk openstaan, doen de katten hun inspectieronde.

Koop hier je kaartje voor het Kattenkabinet online

Adres: Het Kattenkabinet, Herengracht 497, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag – vrijdag 10.00-16.00 uur, zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur

Volgend artikel: Amsterdam Tulpenmuseum: leer alles over tulpen
Vorig artikel: Body Worlds: leerzaam of gewoon een freakshow?

Amsterdam_kattenkabinet_tentoonstelling.jpg

Amsterdam_kattenkabinet_posters.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video